
Çatı malzemeleri, yağmur hasadı için kullanılabiliyor. Özellikle düzgün eğimli çatılar, yağmur suyunun daha verimli bir şekilde kaymasını sağlar. Bu kapsamda çatı kadar önemli olan bir diğer malzeme de su deposu kullanımıdır. Uygun ebatlarda ve tasarımlarda seçilmelidir. Ayrıca, çatı malzemelerinin türü ve yüzeyinin düzgünlüğü de suyun kaymasını sağlayacaktır. Uygun çatı malzemesi seçimi, yağmur hasadı için önemlidir. Bu malzemeler, yağmur suyunun daha verimli bir şekilde kaymasını sağlar ve deponuzun hızlı dolmasını sağlar. Bu kapsamda bizlerde araştırdık ve aşağıda çatı malzemesinin yağmur hasadındaki önemini anlattık.
- Metal Çatılar: Metal çatılar, yağmur suyunun oluklara kayması için ideal bir yüzey sağlar. Düz bir yüzey olduğu için yağmur suyu yağdığı anda kaymaya başlar, oluklara dolar, oluklardan deponuza akabilir.
- Tuğla Çatılar: Tuğla çatılar, yağmurun kayması için uygun bir malzeme değildir ancak toksik bir malzeme de değildir. Ancak yağmur yağdığında gene yağmur suyu oluklar aracılığı ile deponuza dolacaktır.
Yağmur Hasadı Nasıl Yapılır?
Yağmur hasadı, yağmur suyunun toplanması ve depolanması sürecidir. Bu işlem, su kıtlığı yaşanan bölgelerde, özellikle yağmur suyunun bol olduğu mevsimlerde depolanması ve depolanan suyun uzun süre kullanılabilmesi için önemlidir. Yağmur hasadı için genellikle evlerin çatıları kullanılır. Çatıdaki yağmur suyu, çatıdaki oluktan akar ve bir polietilen su deposu modeline toplanır. Yağmur suyu hasadı için kullanılan depo yerin altına gömülebilir veya yer üstünde bir tank olarak da kullanılabilir.
Yağmur suyu hasadından elde edilen su, ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilir. Yağmur hasadı yaparken, öncelikle yağmur suyunun toplama alanını belirlemek gerekir. Daha sonra, yağmurun düşmesini sağlayacak bir yüzeyin olması gerekmektedir. Bu yüzeyin genellikle bir çatı, sera, çardak gibi bir alan olabileceği gibi, yağmur suyunun doğrudan toplandığı bir yüzeyde kullanılabilir. Nitekim profesyonel olarak yapılan yağmur suyu hasadında ters şemsiye şeklinde bir alan yapılıyor ve bu alana düşen yağmur suyu, yine bir depoda toplanıyor ve kullanılıyor.
Yağmur suyunun toplanacağı alanda, oluk veya boru sistemi kurulmalıdır. Oluk veya borular, yağmur suyunun birikeceği tanka yönlendirecek şekilde düzenlenmelidir. Nitekim evinizde yapacaksanız, evinizin çatısına bağladığınız oluklar yeterli olacaktır. Tankın büyüklüğü, toplanacak su miktarına göre belirlenir. Yağmur hasadı sırasında, su toplama yüzeyi ve boruların temiz olması önemlidir. Ayrıca, deponun da periyodik olarak temizlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda sizlerde ihtiyacınıza uygun bir depo seçebilir ve hemen satın alabilirsiniz.
Yağmur Suyu Hasadının Faydaları Nelerdir?
Artık yağmur öylece yere düşüp akıp gitmiyor. Yağmur suyu hasadı ile depoladığınız suyu pek çok farklı ihtiyacınız için kullanabilirsiniz. Yağmur suyu hasadı çok kolay bir şekilde yapılabilir. Bir adet depo satın alabilir ve çatı oluğunuzun altına koyarak, yağmur suyu hasadı yapmaya başlayabilirsiniz. Oldukça basit. Toplanan yağmur suyu çok amaçlı kullanılabilir. Bahçedeki bitkileri sulamak, arabayı yıkamak, yerleri temizlemek, tuvaleti sifonu için kullanmak gibi pek çok farklı alanda kullanabilirsiniz.
Yağmur suyu hasadının ekonomik faydaları da var. Musluk suyu tüketimini azalttığı için su faturanızdan tasarruf sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte çevre dostu bir hasattır. Yağmur suyunun toprağa akıp gitmesi yerine depolayıp kullanabilirsiniz. Yağmur suyu hasadı için genellikle polietilen depolar kullanılıyor. Hafif ve dayanıklı olan bu depolar tarımda, sanayide ve evlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Çok çeşitli boyut ve şekillerde üretilebiliyor. Artık yağmura sadece bakmadığımız, onun değerini bildiğimiz bir çağda, yağmur suyu hasadı ile depoladığınız suyu çevre dostu bir şekilde kullanabiliyoruz.