Ülkemizin bazı kesimlerinde, yağmur hasadı yapılmaktadır. Yapılan hasat sonucunda bir miktar su su deposu modelleri içerisinde depolanır ve bu su, pek çok farklı ihtiyaç için kullanılabilir. Nitekim yağmur hasadı ile elde edilen su, bedava su kaynağıdır. Bu sayede insanlar sürdürülebilir şekilde su kullanımı yapabiliyor. İnsanlar hem bedava elde ettiği suyu kullanmak, hem de daha sürdürülebilir bir şekilde su kullanmak için yağmur hasadı yapıyor. Nitekim ülkemizin Güneydoğu kesimlerinde su sıkıntısı olduğu için kış mevsiminde insanlar, yaz mevsiminde kullanacağı suyu önceden bu şekilde depoluyor. Bizlerde sizler için araştırdık ve yağmur suyunu hangi amaçlar için kullanabilirsiniz aşağıda listeledik.

  • Araba yıkama
  • Bahçe sulama
  • Tuvalet rezervuarında
  • Evin tesisatına bağlayabilirsiniz
  • Teras temizlemek için
  • Meyve ve sebzelerin yıkanması için
  • Filtre edilirse içmek için
  • Balkon temizliği için

Yağmur Suyu Hasadı Nasıl Yapılır?

Ülkemizin bazı kesimlerinde, çeşitli ihtiyaçlar için yağmur hasadı yapılmaktadır. İnsanlar yağmur hasadı yapmanın karmaşık bir işlem olduğunu düşünseler de, aslında oldukça basit bir işlemdir. Bu kapsamda tek ihtiyacınız olan şey 5 tonluk su deposu gibi bir depo kullanmak olacaktır. Genellikle yağmur hasadı için polietilen kullanılarak üretilen depolar kullanılmaktadır. Çünkü bu depolar uygun fiyatlı, uzun ömürlü ve hafif depolardır. Hafif olduğu için de insanlar elleriyle kaldırıp, deponun yerini çok kolay bir biçimde ayarlayabiliyor. Bu kapsamda bir yağmur hasadı sistemi kurmak dört aşamadan oluşuyor. O aşamalar ise aşağıdaki gibidir.

  • Çatı hazırlığı

Yağmur hasadı yapmak için öncelikle evinizin, ahırın veya bir yapının çatısını kullanabilirsiniz. Çatı ne kadar geniş olursa o kadar yağmur düşecektir ve bu düşen yağmur suyu, depolanabilecektir. Ancak bir evin su ihtiyacını depolamak için evinizin çatısı yeterli olacaktır. 

  • Oluk montajı

Normalde her çatının oluğu oluyor, ancak sizin evinizde oluk yoksa, belirli şekilde oluk montajı yapabilirsiniz. Keza oluk oldukça uygun fiyatlı bir malzemedir.

  • Depo seçimi

Oluk montajının ardından, bir depo satın alın ve oluğunuzun çıkışının altına yerleştirin. Depo seçimini insanlar uygun fiyatlı olduğu için genellikle polietilen depolardan yana kullanıyor. Ancak evdeki ihtiyacınıza göre bir ebat seçmelisiniz. Nitekim polietilen depolar 50 litre ile 25 ton arasında farklı farklı ebatlarda üretilebilmektedir. Sizlerde bu depolardan bir tanesini satın alıp, kullanmaya başlayabilirsiniz.

  • Suyun kullanımı

Sistemi kurduktan sonra, her yağmur yağdığında yağmur suyu, deponuzda birikecektir. Her deponun tahliye vanası bulunmaktadır. Bu vana sayesinde, depolanan suyu istediğiniz gibi tahliye edebilir ve kullanabilirsiniz. Bununla birlikte bazı alanlarda deponun tahliye vanası evin tesisatına bağlanıyor veya tarla sulamak için kullanılan sulama sistemlerine bağlanıyor. Nitekim yağmur suyu insanlar için bedava su kaynağı olduğu için, insanlar da en iyi şekilde kullanmak istiyorlar.

Su Depoları Hangi Renklerde Üretilebilir?

Ülkemizin pek çok farklı yerinde, pek çok farklı ihtiyaç kapsamında kullanılan depolar, istenilen herhangi bir renkte üretilebiliyor. Bu kapsamda farklı farklı renkler genellikle polietilen kullanılarak üretilen depolarda oluyor. Paslanmaz çelik veya polyester kullanılarak üretilen depolarda renk çeşitliliği genellikle aranmıyor. Bununla birlikte depolar 10 tonluk su deposu gibi küçük, 100 ton gibi büyük ebatlarda da üretilebiliyor. Bu kapsamda sizlerde ihtiyaçlarınıza uygun bir depoyu hemen seçip satın alabilirsiniz.

Depolar farklı farklı renklerde üretilmesinin pek çok farklı nedeni bulunuyor. Bu tarz renk çeşitliliği fabrikalar tarafından çok tercih ediliyor. Çünkü fabrikalarda üretilen farklı ürünlerin kategorizasyonu için farklı renklerde depolar kullanılmaktadır. Bununla birlikte bazı bölgelerde dışarıda kullanılan depolar daha açık renklerde tercih ediliyor. Ancak soğuk bölgelerde kullanılan depolar ise kapalı renklerde tercih ediliyor ki, deponun içerisindeki sıvı donmasın, kullanılabilsin.

Farklı renklerdeki depoların yanında, depolarda ebat çeşitliliği de bulunmaktadır. Bu kapsamda polietilen kullanılarak üretilen depolar 50 litre ile 25 ton arasında, polyester kullanılarak üretilen depolar 400 litre ile 100 ton arasında, son olarak paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolar ise 500 litre ile 100 ton arasında farklı farklı ebatlarda üretilebilmektedir. Sizlerde bu depolardan bir tanesini hemen seçip satın alabilirsiniz. Depo üretiminde kullanılan bu malzemeler, dayanıklı, uzun ömürlü ve uygun fiyatlı olduğu için çok fazla tercih edilmektedir.

İletişim Formu
Sepetinizde şuan ürün var