
Son zamanlarda pek çok evde, yağmur suyu hasadı yapılıyor. Yağmur suyunun depolanması, su kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması için gerekli bir su kullanım yöntemidir. Bahçecilik hobiniz için evde yağmur suyu hasadı yapmak ve depolanan yağmur suyunu bitkileriniz için kullanmak, çevre dostu bir sulama yöntemidir. Bu ihtiyacı karşılamak için su depolama tankı kullanabilirsiniz. Yağmur suyunun depolanması evde su kullanımını daha çevre dostu hale getiriyor. Bahçeciliğin tadını çıkaralım ve doğanın nimetlerinden yararlanalım.
Evde yağmur suyu hasadı en en kolay yolu, deponuzu evinizin çatısında bulunan bir oluğun altına koymaktır. Böylece yağmur yağdıkça deponuza yağmur suyu dolacaktır. Kurulumu kolay olan polietilen kullanılarak üretilen tanklar ve uzun süre kullanılabilen paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklar yaygın olarak kullanılmaktadır. Tankın kapasitesi bahçenizin büyüklüğüne ve kullanım amacınıza göre seçilmelidir. Depolanan yağmur suyu çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Hobi bahçeniz varsa depoladığınız yağmur suyunu kullanabilirsiniz. Özellikle sebze ve ot yetiştirilen bahçeler için musluk suyundan daha ucuzdur.
Yağmur suyu aslında size bedava bir su kaynağı sağlar. Böylece su faturalarınızdan tasarruf sağlarken, balkonunuzu temizlemek veya arabanızı yıkamak için kullanabilirsiniz. Eğer evinize tesisat çekerseniz, yağmur suyunu tuvalet sifonunda kullanmak bile mümkündür. Hobi bahçeciliği veya sebze yetiştirmek için yağmur suyunu kullanmak, su faturalarınızı düşürecektir ve sebzeleriniz için bol miktarda su kullanmanızı sağlar. Yağmur suyu depolarken, düşen yaprakların ve döküntülerin içeri girmesini önlemek için oluğa bir filtre takabilirsiniz. Sivrisinek üremesini önlemek için deponuzun kapağını kapalı tutmanızı öneriyoruz. Günlük kullandığınız su miktarını göz önünde bulundurarak bir depo seçmeniz gerekmektedir.
Köylerde Toprak Altı Depoların Kullanımı
Kırsal alanlarda suya erişim yaşam kalitesini de etkilemektedir. Kuyudan veya nehirden su gelse bile, az yağışlı dönemlerde sabit bir su kaynağına ihtiyaç duyulur. Köylerde sadece su değil, pek çok farklı içeriğin depolanması için polietilen toprak altı depo kullanılıyor. Deponun yer altına gömülmesi sayesinde, toprak depoya doğal bir yalıtım sağlar. Böylece depo, hava durumu ve çevre etkenlerinden etkilenmez. Yer altına gömülen depolar polietilen ve polyesterden yapılır. Köylerde, büyük miktarda suyu depolamak için bu depolar çok fazla kullanılmaktadır. Yer altında olması nedeniyle suyun buharlaşma ve kirlenme riski daha azdır. Köylerde yer altına gömülen tanklar, su depolamanın yanında ötesinde çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır.
Bazı tarlaların sulaması için yine bu depolarda su depolamanmaktadır. Hatta damla sulama gibi sistemler için bu depolar kullanılıyor. Yağmur suları ve kuyu suları tanklarda depolanarak tarla ve bahçelere su temininde kullanılıyor. Yağmur suyu hasadı ile tarlanızı sulayabilirsiniz. Böylece yağmur suyunu çok daha çevre dostu bir şekilde kullanabilirsiniz. Bunun yanında bu depolar ile ineklere ve koyunlara sürekli içme suyu sağlıyabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında yaşanan su sıkıntısına çözüm bulmakta oldukça faydalıdır. Bununla birlikte sağılan sütler de bu depolarda depolanmaktadır.
Bu depoların gömülme işlemi de oldukça dikkatli bir şekilde yapılmaktadır. Bu sebeple profesyoneller tarafından yapılmaktadır. Yumuşak zemin tankın batmasına veya çatlamasına neden olabilir. Bu sebeple doğru zemin seçilmelidir. İhtiyaçlarınıza göre kapasiteye karar verin ve doğru boyutu seçin. Deponun kolay temizlenebilmesi için kapak bulunmaktadır. Yer altı depoları doğru şekilde kullanıldığında tarım, hayvancılık için kullanılabilir. Bununla birlikte bu depolar foseptik olarak da kullanılıyor. Nitekim köylere kanalizasyon imkanları götürülemediği için bu depolar foseptik olarak kullanılıyor. Foseptik pis bir içerik olduğu için toprak altına gömülen depolarda foseptik kokmaz ve görünmez.