
İklim değişikliği daha da vahim bir hal aldıkça, su tasarrufu insanlık için daha önemli hale gelmiştir. Küresel ısınma sadece dünyanın hava durumunu değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda kuraklığa ve su krizlerine de neden olabilir. Bu nedenle, suyun uygun şekilde depolanması gerekliliği günümüzde son derece önemlidir. Küresel ısınma ülkemizin su kaynaklarını çeşitli şekillerde etkileyebilir. Bu kapsamda paslanmaz su deposu kullanımı da oldukça fazla artmıştır. Bunun nedeni, sıcaklıklardaki artış nedeniyle su, buharlaşıyor. ancak bir depo içerisindeki su buharlaşmaz. Bununla birlikte küresel ısınma karşısında su kaynaklarımızı korumak için yağmur suyu hasadı yapabiliriz.
Yağmur Suyu Hasadı Sistemi Nasıl Kurulur?
Yağmur suyunun verimli kullanılabilmesi için uygun bir sisteminin kurulması önemlidir. Yağmur hasat sistemi dört işlem ile kurulabilir. Bu işlemler sırasıyla su toplama, filtrasyon, depolama ve kullanım. Bu sebeple bu tarz alanlarda 1 tonluk su deposu gibi modeller kullanılabilir. Tanklar genellikle polietilen, polyester veya paslanmaz çelikten yapılır. Yağmur suyu toplama sistemlerinin kurulumu oldukça kolaydır. Bu sayede su faturanızı düşürebilir ve çevreci bir su kullanımı yapmış olursunuz.
-
Yağmur suyu hasadı
Evinizde bu tarz bir sistemi kurmak oldukça kolaydır. Bu kapsamda evinizin çatısı yağmur toplama alanı, çatı oluklarınız ise yağmur suyunu depoya yönlendiren sistem olacaktır. Su toplama yüzeyi ne kadar büyük olursa verim de o kadar yüksek olacağından çatı şekli ve malzemesi de önemlidir.
-
Filtrasyon
Yağmur suyunun içerisinde yaprak, kum, kuş pisliği gibi şeyler olabilir. Bu sebeple deponuza veya oluk kısmına filtre takılmaktadır. Bu filtreler pek çok farklı şekillerde olabiliyor. Yağmur hasat sisteminize en uygun filtreyi kullanabilirsiniz.
-
Doğru tankı seçmek
Yağmur suyu depolama tankı, kullanım amacına ve kurulacağı yere göre seçilmelidir. Polietilen kullanılarak üretilen depolar hafiftir, montajı kolaydır ve dışarıda kullanımına uygundur. Polyester kullanılarak üretilen depolar kimyasallara karşı dayanıklıdır. Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolar son derece dayanıklıdır ve uzun süre kullanılabilir. Yağmur suyu hasadı için bu tarz depoları kullanabilirsiniz.
-
Depo Hacmi
Tankın kapasitesi kullanım amacına göre belirlenmelidir. Ev kullanımı için 500 ila 2.000 litrelik bir tank yeterli olurken, tarım veya endüstriyel kullanım için 10.000 litre veya daha büyük hacimli bir tank uygun olacaktır. Yağmur suyu hasadında ise yağmur hacmine göre depo hacmi belirlenebilir.
Su Depoları Uygun Fiyatlı Mı?
Depolama ürünleri pek çok farklı alanda kullanılıyor. Ancak depo fiyatları kullanılan malzemeye, kapasiteye ve dayanıklılığa göre değişmektedir. Depoların üretildiği malzemeler ise polietilen, polyester ve paslanmaz çeliktir. Ancak genel olarak ele aldığımızda ise su deposu fiyatları oldukça uygundur. Bununla birlikte depo kendi kendini zamanla amorti edecektir. Bu kapsamda yağmur suyu hasadı yapılabilir. Depolanan yağmur suyu bahçe sulama, tuvalet sifonları, araba yıkama, ekin sulama gibi amaçlarla kullanılabilir. Bu sayede su faturanızı azaltabilirsiniz. Bu durumda depo, zamanla kendini amorti edebilecektir. En ucuz fiyat etiketine sahip depolar ise polietilen kullanılarak üretiliyor. Bu depolar ucuz olduğu gibi ağırlık bakımından da hafiftir. Genellikle evlerde kullanılmaktadır.