
Son zamanlarda, etrafımızda pek çok farklı depoların kullanıldığını görüyoruz. Kullanılan depolar pek çok farklı ihtiyaç için kullanılabiliyor. Çünkü depolar polietilen, polyester ve paslanmaz çelik gibi farklı farklı malzemeler kullanılarak üretilmektedir. Bununla birlikte polyester yatay depolar daha çok kimyevi ürünlerin depolaması için kullanılırken, polietilen depolar daha gıdaların depolaması için kullanılıyor. Bu kapsamda pek çok farklı gıdanın üretimi, sevkiyatı ve depolaması için polietilen kullanılarak üretilen depolar kullanılmaktadır.
Polietilenin malzeme olarak, uluslararası kabul görmüş gıda temasına uygunluğu bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde polietilen kullanılarak üretilen depolar, pek çok farklı gıdanın üretimi veya depolaması için kullanılmaktadır. Özellikle turşu, şalgam gibi fermente ürünlerin üretimi için bu depolar çok fazla kullanılmaktadır. Hatta bu tarz ürünlerin depolaması için özel olarak üretilen depolar bulunmaktadır. Turşu veya fermente ürünlerin üretimini yapıyorsanız, polietilen depoları kullanabilirsiniz.
Gıdalar, bazen sıvı, bazen ise katı formda olabiliyor. Bazı gıdalar ise yarı akışkan formda olabiliyor. Bu sebeple çikolata, tahin, pekmez gibi ürünlerin depolaması için daha çok silo tarzı depolar kullanılmaktadır. Bu tarz ürünlerin tahliyesi için bu deponun şekli oldukça uygundur. Nitekim bununla birlikte gıdaların taşınması da oldukça önemlidir. Özellikle sıvı formdaki gıdaların taşınabilmesi için yine polietilen depolar kullanılmaktadır. Çünkü bu depolar oldukça uygun fiyatlıdır. Bu depolar seri bir biçimde üretilebildiği için uygun fiyatlı oluyor. Sizlerde bu depolardan bir tanesini hemen satın alıp, gıda depolaması yapabilirsiniz.
Polietilen Su Depoların Şekilleri ve Özellikleri
Son zamanlarda çevremizde çok fazla polietilen kullanılarak üretilen depolar görüyoruz. Çünkü bu depolar oldukça uygun fiyatlı olduğu için hemen hemen her alanda kullanılmaktadır. Bu depoların bir diğer önemli özelliği ise farklı farklı şekillerde üretilebiliyor olmasıdır. Bu sayede bu depolar pek çok farklı ihtiyaç için uygun görülüyor ve kullanılıyor. Bizlerde bu depoların şekillerini ve özelliklerini araştırıp, aşağıda sizler için listeledik.
-
Dikey
Dikey tasarımlı depolar evlerde ve bazı fabrikalarda çok fazla kullanılmaktadır. Çünkü bu depolar yükseklik bakımından yüksek, ancak yayvan depolar değildir. Bu sebeple yerde çok az yer kaplar. Bu özelliği sayesinde evlerde yağmur suyu depolamak için, fabrikalarda sıvı ürünlerin üretim bandı üzerinde hareket etmesini sağlamak için kullanılıyor.
-
Yatay
Yatay tasarımlı depolar ise daha çok yat veya karavanlarda kullanılmaktadır. Bunun yanında üretilen bazı ürünlerin bir yerden farklı bir yere taşınmasını sağlamak için de kullanılıyor. Çünkü bu tarz depolar dar alanlara çok daha kolay girebiliyor.
-
Dikdörtgen
Yatay tasarımlı depolara oldukça benzerdir ancak daha keskin hatlara sahiptir. Yat ve karavanlarda ise daha çok bu model depolar kullanılmaktadır. Çünkü bulunduğu alanı en iyi şekilde kullanan depolardır.
-
Silo
Silo tarzı depolar daha çok tarım arazilerinde kullanılsa da, kimyevi ürünlerin üretildiği fabrikalarda da çok fazla kullanılıyor. Çünkü bu depolar ters şemsiye şeklindedir ve altında tahliye vanası bulunmaktadır. Bu şekli sebebiyle tarım arazilerinde nohut, buğday gibi tahılların depolaması için kullanılabilir. Çünkü bu depoların kapaklı ve kapaksız modelleri bulunuyor. Bununla birlikte fabrikalarda yarı akışkan olan ürünlerin depolaması için de bu depolar kullanılmaktadır.
-
Toprak altı
Toprak altına gömülen depolar içerisinde yanıcı veya tehlikeli ürünlerin depolaması yapılabiliyor. Bu kapsamda polietilen dikey deposu gibi bu depoların içerisinde de su depolaması yapılabilir ancak daha çok insanlar bu depoların içerisinde yakıt, pestisit ve gübre gibi ürünlerin depolamasını yapıyor.
Polietilen Depolar Neden Hafiftir?
Polietilen kullanılarak üretilen depoları, en çok gıda üretimi yapılan fabrikalarda görüyoruz. Bu tarz depolar gıda temasına uygundur ve bu uygunluğu uluslararası olarak kabul edilmiştir. Bununla birlikte polietilen kullanılarak üretilen su deposu modelleri, oldukça hafiftir. Çünkü üretiminde kullanılan polietilen malzeme oldukça hafif bir malzemedir. Malzemenin bu özelliği sayesinde bu depolar, depo türleri arasındaki en hafif depolardır. Elinizle kolayca kaldırabilir ve yerini değiştirebilirsiniz.
Bu depolar boş iken hafiftir ancak doldurulduğunda oldukça ağır olabiliyor. Bu kapsamda deponun hafif olması dayanıklılığı konusunda sizleri yanıltmasın. Çünkü bu depolar belirli bir malzeme kalınlığı olacak biçimde üretiliyor. Bu sebeple bu depoların oldukça dayanıklı depolar olduğunu söyleyebiliriz. Sizlerde bu depolardan bir tanesini hemen satın alıp, ister gıda depolaması, ister kimyevi ürünlerin depolaması hususunda kullanabilirsiniz.