
Son zamanlarda ülkemizde birçok farklı alanda depolama ürünleri kullanılmaktadır. Bu kapsamda evlerde veya sanayilerde kullanılabiliyor. Evlerde ise genellikle 3 tonluk su deposu modelleri kullanılmaktadır. Su, vücudumuzun temel ihtiyaçlarından biridir. Bu nedenle, depolanan suyun uzun süre tüketilebilir ve temiz bir durumda kalması için uygun bir tank türü seçilmelidir. Bununla birlikte depoların içerisinde katı, sıvı, organik veya kimyasal pek çok farklı ürün veya içerik depolanabilmektedir. Diğer özelliklerinin yanında, depolama ürünleri istenilen herhangi bir renkte üretilebilmektedir. İstediğiniz depo hacminde de üretilmektedir.
-
Paslanmaz Çelik Tanklar
Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklar, su veya herhangi bir gıda ürünü depolamak için en sağlıklı seçenektir. Bu tanklar korozyona karşı dirençlidir ve suya herhangi bir zararlı kimyasal sızdırmaz. Pürüzsüz yüzeyi bakteri veya yosun oluşumunu engeller, bu da depolanan suyu temiz ve hijyenik tutacaktır. Paslanmaz çelik tanklar ayrıca temizlenmesi en kolay tanklardır ve böylece depolanan suyun daha iyi kalitesini korur.
-
Polietilen Tanklar
İçme suyu depolamak için bir diğer mükemmel seçenek ise gıda sınıfı plastikten üretilen polietilen tanklardır. Bu tanklar hafif, uygun fiyatlı ve çevre, hava koşullarına dayanıklı olmaları gibi avantajları vardır. Bu tankın bir diğer önemli özelliği, içinden geçen güneş ışığının tankın içinde yosun oluşturmayacağı ve UV direncidir. Bu konu hakkında detaylı bilgiyi üreticinizi arayarak ulaşabilirsiniz.
-
Polyester Tanklar
Bu tankların içerisinde genellikle kimyevi ürünler depolanmaktadır. Bu ürünler arasında deterjan gibi asidik veya aşındırıcı olmayan kimyevi ürünler olduğu gibi, asidik kimyasallar da bulunmaktadır. Korozyona karşı dirençlidir ve depolanan içeriği sızmazlar. Seçilecek polyesterin kalitesi, içilebilir su veya gıda depolaması için tasarlanmalıdır. Nitekim polyester tanklar daha çok kimyasal depolamak için kullanılırlar. Bu kapsamda sizlerde kimyasal içerikleri bu tankları kullanarak rahatlıkla depolayabilirsiniz.
Tankın Hammaddesi Hususunda Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler
Depolama ürünleri üç farklı hammadde kullanılarak üretilmektedir. Bu hammaddeler polietilen, polyester ve paslanmaz çeliktir. Üçü de sürdürülebilir hammaddeler olduğu gibi dayanıklı ve uzun ömürlü hammaddelerdir. Hepsinin kendine göre avantajları bulunmaktadır. Tankın malzemesi ne olursa olsun, tankın içinde bakteri ve yosun oluşumunu önlemek için temizlik ve bakım gereklidir. Ayrıca tankın kapağı kullanılmadığı zamanlarda kapalı tutulmalıdır. İyi kapatılmış bir tank ayrıca kirlenmeyi de engelleyecektir. Su veya gıda depolama için tank, doğrudan güneş ışığından uzakta kurulmalıdır. Azaltılmış güneş teması, suda bakteri oluşumunu en aza indirecektir. Bu tarz amaçlar için 1 tonluk su deposu modelleri oldukça yeterli olacaktır. Tanklar her zaman içilebilir suyu depolamak için ulusal veya uluslararası güvenlik standartlarına uygun olarak seçilmelidir. Bu standartlar, kapsamında polietilenin uluslararası gıda temasına uygunluğu bulunmaktadır.
Su Tankınızın Ömrünü Nasıl Uzatabilirsiniz?
Depolanan suyun kalitesi ve güvenliği, tankınızın uygun şekilde bakım ve temizliğine bağlıdır. İhmal edilirse tank kirlenebilir veya içindeki yosunlar çoğalabilir. Nitekim su deposu düzenli bakımı, ömrünü uzatacak ve sürekli olarak temiz ve güvenli su temin edilmesini sağlayacaktır. Deponuzun ömrünü uzatmak için aşağıda bazı yararlı ipuçlarını sizler için listeledik.
-
Düzenli Temizlik
Tankınızın düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Mümkünse, tortu ve döküntülerden veya zamanla birikebilecek yosunlardan kurtulmak için yılda en az bir kez boşaltılmalı ve temizlenmelidir. İç yüzeyleri ovalamak için hafif bir deterjan veya su ve bir temizleyici kullanın, ardından hiçbir temizlik maddesi kalmadığından emin olmak için iyice durulayın.
-
Sızıntı ve Çatlak Kontrolleri
Deponuzu sızıntı, çatlak veya korozyon belirtileri açısından düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir. Küçük sorunlar, ilgilenilmezse genellikle büyük sorunlara dönüşebilir.
-
Depolanan İçerik Kontrolü
Deponuzun içindeki suyun veya içeriğin kalitesini de ara sıra incelemeniz gerekebilir. Herhangi bir garip koku, renk veya tat, kirlenmenin göstergesi olabilir. Tankların içindeki su kalitesini bozabilecek olası kir ve diğer parçacıkları engellemek için suyun girdiği ve çıktığı bölümlere filtre takabilirsiniz. Tankınızı sıkıca kapatın ve mümkün olduğunca doğrudan güneş ışığından uzak tutun. Yosunlar güneş ışığında gelişebildiğinden, deponuzu gölgeli bir alanda veya UV korumalı bir tankta tutmak büyük bir fark yaratacaktır.
-
Depo Çevresini Temiz Tutun
Benzer şekilde, böceklerin veya diğer kirleticilerin tankınıza girmemesi için deponuzun bulunduğu çevrede temiz tutulmalıdır. Kapak her zaman kapalı tutulmalı ve böceklerin ve kemirgenlerin girebileceği boşluklar kontrol edilmelidir.