
Depoların kurulumu, depo boyutu ve şekline, kullanılacak malzeme türüne ve kullanım amacına göre değişebilir. Ancak depolar genel olarak plastik, polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilir. Paslanmaz çelik ve polyester su deposu modelleri yerinde montaj avantajı ile üretilmektedir. Bu avantaj sayesinde girilmesi zor yerlere de girilerek depo kurulumu yapılabilir. Depo kurulumu yapılacak alanda gerekli hazırlıklar yapılmalıdır. Ayrıca depo kurulumu için gerekli olan ekipmanlar, aletler ve yardımcı malzemeler hazırlanmalıdır.
Deponun kurulacağı alan düz ve temiz olması gerekmektedir. Yerinde montaj yapılan depolar genellikle devasa boyutlara sahip olan depolardır. Depo üretimi tamamlandıktan sonra kapak ve tahliye vanası takılır. Depo kurulumu tamamlandıktan sonra, depo test edilir. Depo testi, depo malzemesi, boyutu ve kullanım amacına bağlı olarak değişebilir. Genellikle, depo su veya hava basıncı altında test edilir. Depo testleri başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra, depo satışa sunulur. Bu kapsamda satın aldığınız depoyu, pek çok farklı ihtiyacınız için kullanabilirsiniz.
Yeraltı Su Depoları Nasıl Kurulur?
Depolar toprak altına da gömülebilir, yer üstünde de kullanılabilir. Bu depolar su veya farklı içerikleri depolamak için kullanılan polietilen veya fiberglas depolardır. Bu depolar, genellikle bahçe sulama, yangın söndürme, içme suyu ve endüstriyel kullanım için kullanılır. Deponun kurulumu aşağıdaki adımlarla gerçekleştirilebilir.
- Yer seçimi: Deponun kurulumu yapılacak alan seçilir. Bu alanın, depo için uygun olması gerekmektedir. Toprak çok yumuşak olmamalıdır.
- Gömülme: Deponun inşaatı, önce bir çukur açılması ile başlar. Depo boyutuna göre çukurun derinliği ve genişliği belirlenir. Daha sonra, çukura belirli bir seviyede beton dökülür ve depo dikkatlice yerleştirilir. Ardından oluşan boşluklara ince kum dökülür.
- Kapak ve tahliye vanasının takılması: Depo gömüldükten sonra, kapak ve tahliye vanasına pompa takılır. Böylece deponun içerisinde ne olursa olsun, tahliye vanası aracılığı ile tahliye edilebilir.
- Testler: Deponun kurulumu tamamlandıktan sonra, depo test edilir. Depo testi, depo malzemesi, boyutu ve kullanım amacına bağlı olarak değişebilir.
- Kullanım: Depo testleri başarılı bir şekilde gömüldükten sonra, kullanılabilir hale gelir. Deponun gömüldüğü yere kamyon gibi ağır araçların park edilmemesi gerekir. Aksi halde bir çökme olabilir.
Yeraltı Depolar Hangi Amaçlarda Kullanılır?
Yeraltı depoları ülkemizin pek çok farklı yerinde kullanılmaktadır. Bu depoların içerisin su, yakıt, gübre, tarım ilacı, foseptik ve daha pek çok farklı içerikler depolanabiliyor. Bununla birlikte paslanmaz su deposu kullanılarak su depolama yapılabilir. Bununla birlikte kimyasallar, gıda ve diğer endüstriyel ürünler de hem bu depolarda hem yeraltı depolama alanlarında depolanabilir. Bu tür ürünlerin yeraltı depolama alanlarında depolanması daha güvenlidir. Bu depoların içerisinde yakıt depolaması da çok fazla yapılmaktadır. Özellikle köylerde tarım makinalarının çalıştırılabilmesi için bu depolar çok fazla kullanılmaktadır. Çünkü bazı ürünler yanıcıdır. Yanıcı veya aşındırıcı ürünler toprak altında olan bir deponun içerisinde tutulması daha güvenli olacaktır.
Bu depoların içerisinde pek çok farklı içerik depolanabiliyor. Bu içeriklerden birisi de foseptiktir. Foseptik pis kokan ve pis görünen bir içeriktir. Doğaya salınmaması gereken içeriklerden birisi olduğu için, toprak altına gömülen bu depoların içerisinde depolanması daha mantıklı ve güvenli olacaktır. Doğaya salınan foseptikler toprağı erozyona uğratmakla birlikte, ülkemizin nehir ve akarsularını kirletiyor. Hal böyle olunca bu tarz depolar köylerde çok fazla kullanılmaktadır. Bununla birlikte bu depoların içerisinde gübre ve tarım ilacı depolaması da çok fazla yapılıyor. Nitekim bir tarlanın suyun dışında, gübre ve tarım ilacına da ihtiyacı bulunuyor.