Günümüzde içme suyunun kalitesi, insan sağlığı için kritik bir faktördür. Depolama tankları, suyun toplandığı ve dağıtıldığı önemli noktalardır. Ancak, su deposu modelleri içme suyu kalitesi, sıklıkla göz ardı edilen bir ürün olabilir. Bu tanklardaki içme suyu kalitesi, sağlık ve güvenlik açısından büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple bu depoların düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Nitekim deponun içerisinde zamanla tortu, mikroorganizmalar ve kirleticiler birikebilir. Bu nedenle, düzenli temizlik yapılması gerekir. Tankların belirli aralıklarla boşaltılması, iç yüzeyinin temizlenmesi çok daha iyi olacaktır. 

Bazı alanlarda yağmur suyu hasadı yapılıyor. Depolanan yağmur suyu pek çok farklı alanda kullanılıyor. Yağmur suyunu içme suyu olarak kullanmak için öncelikle filtrelenmesi gerekmektedir. Filtreleme için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Filtrelenen su yine depolarda depolanabilir. İhtiyacınız oldukça deponuzdan suyu tahliye edip içebilirsiniz ancak suyu öncelikle filtrelemeniz gerekmektedir.

Yağmur Suyu Hasadı Nasıl Yapılıyor?

Son zamanlarda ülkemizin pek çok farklı yerinde yağmur suyu hasadı yapılıyor. Yağmur suyunun verimli bir şekilde kullanılması, su kaynaklarının korunmasını sağlar. Yağmur suyu hasadı beş önemli adımdan oluşmaktadır. Bu adımlar toplama, filtreleme, depolama, kullanma ve temizlik. Bu kapsamda sizlerde bir polietilen su deposu satın alarak evinizde yağmur suyu hasadı yapmaya başlayabilirsiniz. Nitekim polietilen kullanılarak üretilen depolar oldukça uygun fiyatlıdır. Bizlerde araştırdık evinizde nasıl yağmur suyu hasadı yapabilirsiniz aşağıda listeledik.

  • Su toplama yüzeyinin sağlanması

Yağmur hasadında temel prensip, çatı kullanılarak yağmur suyunun verimli bir şekilde toplanmasıdır. Bu kapsamda çatınız ne kadar genişse o kadar çok yağmur suyu toplanabilecektir.

  • Filtre

Yağmur suyu, çatınızda toplandığı için, su ile birlikte çatınıza düşen yapraklar ve çöpler deponuza gidebilir. Bu sebeple bu tarz parçacıklar için filtre takılması gerekmektedir. İnce bir filtre eklemek suyun daha da temiz olmasını sağlayacaktır.

  • Su tankının seçimi

Toplanan su genellikle polietilen veya paslanmaz çelik tanklarda depolanabilir. Bu iki malzeme gıda temasına uygun olduğu için, deponuzdaki suyu pek çok farklı amaç doğrultusunda kullanabilirsiniz.

  • Yağmur suyunu kullanmak

Hasat edilen yağmur suyunun kullanımına bağlı olarak farklı şekilde arıtılması gerekir. Bahçe sulama veya temizlik amaçlı olarak olduğu gibi kullanılabilir. İçmek için filtre edilmesi önemlidir. Aksi halde bir zehirlenme meydana gelebilir.

  • Düzenli temizlik

Yağmur suyu hasadı da yapsanız deponuzu düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir. Bu kapsamda deponuz boşaldığında temizlemeniz doğru olacaktır ancak en kötü şartlarda 6 ayda bir temizlik yapılması iyi olacaktır.

Hasat Edilen Yağmur Suyu Nerelerde Kullanılabilir?

Yağmur suyu hasadı oldukça çevre dostu bir hasattır. Depolanan yağmur suyu çeşitli işler için kullanılıyor ve sahip olduğumuz su kaynaklarını daha çok korumuş oluyoruz. Aslında yağmur suyunu kullanarak daha sürdürülebilir şekilde su kullanmış oluyoruz. Yağmur suyu bahçe, temizlik, içme suyu gibi pek çok alanda değerlendirilebilir. Nitekim şehirlerimizde bile çoğu insanın hobi bahçesi oluyor. Yağmur suyunu kullanmanın en kolay yollarından biri bitkileri sulamak. Yağmur suyu, musluk suyundan daha fazla mineral içerdiği için bitkilerin büyümesi için yağmur suyundan daha iyi bir su yoktur.

Yağmur suyu en çok temizlik için kullanılmaktadır. Aynı zamanda veranda, teras, pencere ve araba yıkama gibi amaçlar doğrultusunda kullanılıyor. Bununla birlikte evimizde kullandığımız tuvaletlerin sifonlarında bile kullanılabiliyor. Bunun yanında bazı alanlarda insanlar yağmur suyu depoladığı depoları evinin tesisatına bağlayabiliyor. Böylece evin içerisinde de yağmur suyu kullanılıyor. Bununla birlikte yağmur suyu içmek için de kullanılabilir ancak iyice filtre edilmesi gerekmektedir. Bazı evlerde ters ozmos filtreler kullanılıyor.

İletişim Formu
Sepetinizde şuan ürün var