
Ülkemizin pek çok farklı yerinde, pek çok farklı şekilde depolar kullanılmaktadır. Bu kapsamda depoların içerisinde su, çikolata, deterjan ve daha pek çok farklı ürün depolanabiliyor. Bu kapsamda 7 tonluk su deposu gibi küçük depolar olduğu gibi 100 ton gibi devasa boyutta depolarda bulunmaktadır. Bu kapsamda insanlar pek çok farklı şekillerde depo kullanımı yapıyor. Geri dönüşüm ve tasarruf söz konusu olduğunda ise depoların en fayda kullanımı yağmur suyu hasadı ile yapılıyor. Bu kapsamda insanlar hasat ettiği yağmur suyunu pek çok farklı ihtiyacı için kullanabiliyorlar. Sizlerde ihtiyacınız olan depoyu hemen satın alıp, kullanmaya başlayabilirsiniz.
Nasıl Yağmur Hasadı Yapılır?
Ülkemizin köylerinde çok fazla yağmur hasadı yapılıyor. Çünkü köy gibi alanlarda su ihtiyacı oldukça fazla oluyor. Köylerde yaşayan insanlar pek çok farklı şekilde su kullanımı yapıyorlar. Bu kapsamda genellikle 10 tonluk su deposu gibi depolar kullanılmaktadır. Herhangi bir köye gittiğimizde bu depoları görebiliyoruz. Bu depolar köyün bahçesinde yetiştirilen domates, biber, patlıcan gibi ekinlerin sulanması için kullanılabiliyor. Evin genel su ihtiyacı için kullanılabiliyor, ancak bu suyun içilebilmesi için arıtılması gerekmektedir. Arıtma hususunda ise ters ozmos gibi sistemler çok fazla kullanılıyor. Bu kapsamda bizlerde yağmur suyu hasadı nasıl yapılır, aşağıda adımlar halinde anlattık.
-
Evinizin çatısı
Yağmur hasadı için, yağmur toplanacak alana ihtiyaç vardır. Bu kapsamda en iyi alan köydeki eviniz için düşündüğümüzde evinizin çatısıdır. Çünkü evinizin çatısı yağmur toplamak için oldukça geniştir.
-
Su olukları
Yağmur suyu, çatınıza temas ettiğinde toplanmaya başlar ve çatınızda bulunan oluklara doğru akmaya başlar. Çatınızda bulunan bu oluklarda toplanan yağmur suyu, borular aracılığı ile borunun diğer ucunda bulunan deponuzda depolanmaya başlar. Bu kapsamda deponuz dolduğunda, artan yağmur suyu akacaktır. Bu kapsamda suyun akması için de bir yol oluşturmanız daha iyi olacaktır. Çünkü su aşındırıcı olduğu için aktığı yolu aşındıracak veya toprağı erozyona uğratabilecektir.
-
Depo seçimi
Yağmur suyu hasadı için depo seçerken, su ihtiyaçlarınızı da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Bununla birlikte genellikle insanlar daha az kapasitede depo satın alıyor. Böylece ileride onlara yetmiyor. Bu sebeple ikinci bir depo daha satın almak zorunda kalıyorlar. Bu sebeple ihtiyacınızın bir tık üzerinde bir depo seçimi yapmanız daha doğru olacaktır. Yağmur hasadı için ise genellikle yatay veya dikey depolar tercih ediliyor. Çünkü bahçe gibi alanlara en iyi şekilde uyum sağlayan depolar bu tarz depolar oluyor.
-
Suyun kullanımı
Deponuzda depoladığınız yağmur suyunu pek çok farklı amaç için kullanabilirsiniz. Deponuzda bulunan tahliye vanası sayesinde, deponuza tesisat bağlayabiliyorsunuz. Bu kapsamda ister sulama sistemini bağlayın, isterseniz evinizin tesisatını bağlayın. Bu sayede deponuzdaki suyu daha etkili bir biçimde kullanabilirsiniz.
Yağmur Hasadının Faydaları Nelerdir?
Köylerde çok fazla yağmur hasadı yapılıyor. Yağmur suyu içilmese de, bitkilerin sulanması için en ideal sudur diyebiliriz. Çünkü yağmur suyu düşerken, havadaki mineraller ile etkileşime giriyor. Bu sebeple bitkiler için besleyici bir sudur diyebiliriz. Bu kapsamda ise pek çok farklı su deposu modelleri kullanılıyor. Bununla birlikte bu depoların pek çok farklı faydaları bulunuyor. Bu faydalardan bazıları ise aşağıdaki gibidir.
-
Bedava su kaynağı
Yağmur suyu hasadı ile bedava bir su kaynağınız olur. Böylece suyunuzu pek çok farklı ihtiyacınız için kullanabilirsiniz. Bu kapsamda insanlar genellikle ektiği ekinleri sulamak, evinde temizlik yapmak için kullanabiliyor. Çünkü su, hayatımızın hemen hemen her yerinde gerekli olan bir kaynaktır. Ayrıca su kireçsiz olduğu için bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi alanlar için çok kullanışlı olacaktır.
-
Su tasarrufu
Yağmur suyu hasadı su tasarrufu için çok etkili bir yöntem olacaktır. Çünkü yağmur suyu sayesinde çeşme suyu kullanımı çok azalacaktır ki, deponuzdaki tahliye vanası sayesinde evinize ekstra bir tesisat daha çekebilirsiniz.
-
Bitkiler için en iyi su kaynağı
Hasat edilen yağmur suyu genellikle tarla veya bahçe sulaması için çok fazla kullanılıyor. Çünkü tarla veya bahçe sulaması için çok fazla su harcanıyor. Böylece tarla veya bahçeler çok daha sürdürülebilir şekilde sulanabiliyor. Ayrıca bitkiler için depolanan yağmur suyu çok daha iyi bir seçenek olacaktır. Çünkü yağmur suyu besleyici olabiliyor.