
Depolama ürünleri, içerisinde organik, kimyasal, katı veya sıvı pek çok farklı içerik depolanabiliyor. Bu depoların temizliği de oldukça önemlidir. Bunların yanında milenyum depo gibi modelleri kolayca temizlenebilmektedir. Depolama tanklarının uzun ömürlü olabilmesi için düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Kir birikimi depolanan içeriğin kalitesinin bozulmasına ve içeriğe yabancı maddelerin karışmasına yol açabilir. İşte depolarınızda dikkat etmeniz gereken 5 hijyen şartı aşağıdaki gibidir.
-
Tankı tamamen boşaltın.
Öncelikle tanktaki depoladığınız içeriği tamamiyle boşaltın. Eğer tankta su varsa tahliye vanasını açıp suyu tamamen boşaltın. Eğer yiyecek veya kimyasal depoladıysanız, bunları uygun şekilde boşaltmalısınız.
-
İçerideki tüm kalıntıları çıkarmaya çalışın.
Depo tabanındaki veya duvarlardaki kirleri temizleyin. Büyük kalıntıları veya tortuları iyice temizlemek için bir sünger veya fırça kullanabilirsiniz. Ulaşılması zor alanlar için uzun bir fırça veya özel temizlik aletleri kullanabilir veya tazyikli su sıkabilirsiniz.
-
Temizleyici ile iyice yıkayın.
Kullanıma uygun bir temizleyici ile deponuzu iyice yıkayın. İçme suyu depoluyorsanız karbonatlı su kullanabilirsiniz, kimyasal depoluyorsanız bu kimyasallara uygun temizlik maddesi seçmeniz daha doğru olacaktır. Temizleyicinin tankın içine nüfuz etmesini sağlayın ve kirlerin giderilmesini sağlamak için birkaç dakika bekleyin.
-
İyice durulayın.
Deponuzu temizledikten sonra bol su ile durulayın. Eğer deterjan veya temizleyici kalıntısı kalırsa, depolayacağınız içeriğe koku sinebilir veya gıda ise tadı bozulabilir. Bu nedenle tekrar tekrar iyice durulamak önemlidir.
-
Tamamen kurumasını bekleyin.
Son olarak tank iyice kurutulur. Havalandırmayı sağlamak ve kapağı açık bırakarak doğal yoldan kurumasını sağlamak küf ve bakteri oluşumunu önleyecektir.
Su Depolarının En Çok Kullanıldığı Sektörler Nelerdir?
Ülkemizde depolar, pek çok farklı sektörde kullanılmaktadır. Bu tankların içerisinde su, gıda, kimyevi ürünler ve daha pek çok farklı içerik depolanabiliyor. Her sektör için doğru tankı seçmek önemlidir. Ev için 7 tonluk su deposu yeterli olabilirken, bir fabrika için çok daha büyük bir depoya ihtiyaç olabilir. Depoların, kullanılacağı endüstrinin özelliklerine uygun malzeme ve tasarım ile üretilmiş olması gerekmektedir. Temizliğini düzgün yaptığınız takdirde uzun yıllar gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. İşte en çok kullanıldığı sektörlerden bazıları aşağıdaki gibidir.
-
Gıda üretim endüstrisi
İçecek ve işlenmiş gıda üreten fabrikalar büyük miktarda su kullanır. Hammaddelerin yıkanması, ısıtılması ve soğutulması, ürün kalite kontrolü gibi üretim sürecinin her aşamasında temiz suya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle hijyeni daha kolay sağlanan paslanmaz çelik tanklar sıklıkla kullanılmaktadır. Bununla birlikte üretimde kullanılacak hammaddelerin ve bazı malzemelerin taşınması ve üretim bandında kullanılması için bu depolar kullanılmaktadır.
-
Kimya Endüstrisi
Kimyasal üretimde ham maddelerin taşınması ve kullanılması için kullanılabilir. Bazı kimyevi reaksiyonların kontrolü için de bu depolara ihtiyaç duyulur. Depolar ayrıca kimyasalları seyreltmek veya soğutmak için de kullanılır. Genellikle korozyona karşı yüksek dirençli polietilen veya polyester kullanılarak üretilen tanklar kullanılır.
-
Tarım ve hayvancılık
Tarımda, ekilen mahsulleri düzenli olarak sulamak için tanklar kullanılır. Hava koşullarına dayanıklı bir sulama sistemi oluşturmak için su depolamak çok önemlidir. Hayvancılık sektöründe içme suyu ve hayvan yemi depolamak için kullanılmaktadır. Bununla birlikte sağılan sütün depolaması için de dayanıklı polietilen tanklar yaygın olarak kullanılmaktadır.
-
İnşaat
İnşaat sahalarında beton karıştırmak için su, işçilerin günlük yaşamları için su ve tozu kontrol etmek için sulama gibi çeşitli amaçlar için suya ihtiyaç duyulur. Bu tarz alanlarda genellikle küçük ama taşınabilir tanklar kullanılır.
-
İlaç endüstrisi
İlaç fabrikalarında da bu depolar oldukça fazla kullanılıyor. Nitekim bu depolar kolay temizlenebiliyor ve darbelere karşı da dayanıklıdır. Özellikle paslanmaz çelik, malzeme olarak kolay soğuyup, ısınabilen bir malzeme olduğu için ilaç üretimi için oldukça fazla kullanılmaktadır.
Verimlilik İçin Su Depolarının Rolü
Su, yaşamın temel kaynağıdır ve küresel ısınmanın etkilerinin arttığı günümüzde giderek daha önemli hale gelmektedir. Su deposu modelleri içerisinde pek çok farklı içerik depolanabiliyor. Bunlardan birisi de yağmur suyu hasadıdır. Yağmur suyunun depolanması sayesinde su kaynakları verimli bir şekilde kullanılabiliyor. Tarım sektöründe de sulama yöntemlerinin çevre dostu ve sürdürülebilir olması önemlidir. Nitekim bu alanda da damla sulama yöntemi kullanılıyor. Bu yöntem için bir depo satın alabilir ve tarlanızın daha sürdürülebilir biçimde sulanmasını sağlayabilirsiniz.