
Depolar ile birlikte günümüzde birçok teknoloji kullanılabiliyor. Bu açıdan baktığımızda su deposu içerisinde organik, kimyasal, katı veya sıvı herhangi bir içerik depolayabilirsiniz. Bu depolar üzerinde bulunan tahliye vanası kullanılarak, depoladığınız içeriği tahliye edebilirsiniz. Ancak depoladığınız içerik katı ise, yine deponun kapak kısmından tahliye etmelisiniz. Depolarda kullanılan diğer önemli parçalar arasında su pompaları, su filtreleri, suyun akışını kontrol eden vanalar bulunur. Depolarda kullanılan bazı parçaları sizler için araştırarak aşağıda listeledik.
-
1) Manşon
Depolama ürünlerinde, suyun akışını düzenlemek için kullanılan bir parçadır. Manşon, suyun giriş ve çıkışını kontrol eden bir vanaya benzer, ancak daha hafif ve esnek bir yapıya sahiptir. Manşonlar, suyun farklı basınçlarda akmasını sağlamak ve suyun gereksinimlerine göre dağıtılmasını kolaylaştırmak için kullanılır. Bizler burada su örneğini veriyoruz ancak depoladığınız tüm sıvı içerikleri bu şekilde deponuzdan tahliye edebilirsiniz. Manşonlar, genellikle pirinçten üretilir ve depoların farklı bölümlerinde olur ve su tesisatı sistemlerine bağlanır. Manşonlar, depolar ve su tesisatı sistemlerinde suyun akışını düzenlemek için kritik bir rol oynar.
-
2) Kapak
Kapak kısmı genellikle depoların imal edildiği hammaddede kullanılarak üretilmektedir. Çünkü her deponun üstün olduğu bir husus bulunmaktadır. Örnek olarak polietilen su deposu modellerinin gıdaya teması uygundur. Gıda temasının uygunluğunu sürdürmek için kapak kısmı da polietilenden yapılmaktadır. Aynı şekilde polyester ürünlerin kapakları polyester, paslanmaz çelikten üretilen ürünlerin kapakları ise paslanmaz çelikten yapılmaktadır. Kapağın yanında ilgili depolama ürününün ayakları da deponun imal edildiği hammadde kullanılarak üretilir.
Depolarda Bulunan Perçinler
Polyester ve paslanmaz çelik depolara yakından baktığınızda, kaynak ve perçin çizgisi görebilirsiniz. Polietilen depolarda bu perçinleri görmezsiniz çünkü bu depolar yekpare olarak üretilmektedir. Bir noktada bazı depolama ürünlerinde ek veya perçin bulunurken, bazı depolama ürünlerinde bulunmaz. Polietilen kullanılarak üretilen tanklar, tek parça halinde üretildiklerinden ötürü seri üretilebilirler fakat üzerlerinde herhangi bir kaynak yoktur. Polyester kullanılarak üretilen tanklar ise özel yapıştırıcılar kullanılarak birleştirilir ve depolama ürünleri üretilir. Paslanmaz çelikten üretilen depolar ise argon kaynağı kullanılarak birleştirilir. Argon, bir gaz olarak kullanılan bir elementtir. Argon, insanlar tarafından nefes alınması için uygun olmayan ve renksiz, kokusuz bir gazdır. Argon, genellikle metalurjik süreçlerde, elektronik cihazların üretiminde ve enerji üretiminde kullanılır. Bu sebepten ötürü bu depolar oldukça hassas bir biçimde birleştirilir ve kullanıma hazır hale getirilir.
Toprak Altı Depoların Bazı Özellikleri
Toprak altına gömülen depolar oldukça sağlam bir şekilde tasarlanmakta ve dikkatli bir şekilde gömülmektedir. Nitekim bu depoların gömülmesi için öncelikle bir çukur kazılıyor. Çukura nizami bir şekilde beton dökülüyor. Beton kuruduktan sonra depo dikkatli bir şekilde çukura yerleştirilir. Ardından deponun uzak bölgelerine normal toprak konulurken, yakın bölgelerine ince kum dökülüyor. Böylece depo yıllarca güvenle kullanılabiliyor. Depo gömülürken tahliye vanasından bir hortum çıkarılıyor. Böylece bu hortuma bir pompa bağlayarak depoladığınız sıvı içerikleri tahliye edebilirsiniz.
Toprak altına gömülen depoların içerisinde pek çok farklı içerik depolanabiliyor. Bu kapsamda su, gübre, tarım ilacı, yakıt gibi içeriklerin yanında foseptik gibi pis kokan ve görünen içeriklerde depolanabiliyor. Çünkü bu tarz depolar ve deponun içerisindekiler dışarıdan görülmüyor. Böylece yakıt gibi pahalı içeriklerinde güvenliği sağlanmış oluyor. Sizlerde bu depolardan birisini satın alıp hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.