Ülkemizde pek çok farklı alanda depolar kullanılmaktadır. Bu kapsamda insanlar genellikle dışarıda kullandıkları polietilen su deposu modellerini sıcaktan korumak isterler. Çünkü içerisine depoladıkları içeriklerin sıcaklığı da yükselir. Nitekim hava sıcaklığı arttıkça deponuzdaki suyun veya depoladığınız içeriğin de sıcaklığı da artar. Bu durum, gıda gibi ürünlerin bozulmasını sağlarken, su depolaması yapılan depoların içerisinde yosun oluşmasını sağlayabilir. Bu sebeple deponuzu doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan bir yere yerleştirmek, sıcaklığın yükselmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

Deponuzu sıcaktan korumak için bazı önlemler bulunuyor. Bu önlemlerden ilki ise deponuzu kapalı bir alana veya evinizin içerisinde kullanabilirsiniz. Bunun yanında gölgelik bir alana koyabilirsiniz. Bunun dışında toprak altına gömülen depolardan da kullanabilirsiniz. Çünkü deponun yer altına gömülmesi sayesinde dışarıdaki havanın etkisine daha az maruz kalacaktır. Toprak depoya doğal bir yalıtım sağlayacaktır. Eğer yer üstünde bir depo kullanacaksanız, daha açık renk bir depo kullanmanızı öneriyoruz. Çünkü koyu renkli tanklar ısıyı daha fazla emer. Beyaz veya gümüş renkli tanklar yüksek ısı yansıtma özelliğine sahip olduğundan, deponun iç sıcaklığın yükselmesini en azından bir süre engelleyecektir.

Deponuzdaki sıcaklığın önlenmesinin bir diğer yolu ise tanktaki suyu düzenli olarak değiştirmek, sıcaklığın yükselmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Ancak bu çok sürdürülebilir bir yol olmayacaktır. Bu kapsamda ihtiyaçlarınıza en uygun boyutu seçip kullanabilirsiniz. Ancak deponuzun serin ve kuru bir yerde kullanılması, deponuzun ömrü açısından da çok iyi olacaktır. Depo seçiminde doğru montaj, deponun kurulduğu alan ve deponun üretildiği malzeme önemlidir. Kullandığınız ortama uygun önlemler alarak tankınızın kullanım ömrünü uzatabilir ve rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Toprak Altı Depoların İçerisinde Neler Depolanabilir?

Ülkemizde pek çok farklı tasarımda ve türde depo kullanılıyor. Bazı depolar yer üstünde kullanılırken, bazı depolar toprak altına gömülerek kullanılıyor. Bu kapsamda yer üstünde kullanılan polietilen yatay deposu modelleri içerisinde ne depolayabiliyorsanız, aynılarını toprak altına gömülen depolar içerisinde de depolayabilirsiniz. Yer altına yerleştirilen tanklara toprak doğal bir yalıtım sağladığı için, deponun içerisi yaz veya kış belirli bir sıcaklıkta kalabiliyor. Bunun yanında yanıcı veya tehlikeli içeriklerin depolanması için daha güvenlidir. Bu sebeple bu depolar çok fazla alanda kullanılıyor. Bu depoların içerisinde depolayabileceğiniz şeyler ise aşağıdaki gibidir.

  • Su

Bu depolar, içme suyu, sulama suyu, yağmur suyu gibi suların depolanması uygundur. Yer altına gömülmesi sayesinde sıcaklık değişimi daha az olur ve yosun oluşumu görülmez. Bu nedenle uzun süreli su depolamaya uygundur.

  • Yakıt

Benzin, dizel gibi yakıtların depolandığı alanlarda genellikle yangın riski bulunur. Bu tarz bir riskin güvenliği sağlanması için ise yakıtlar toprak altına gömülen depolarda depolanır. Ayrıca fabrikalarda ve tarım arazilerinde yakıt ihtiyacını gidermek için de oldukça fazla kullanılıyor.

  • Gübreler ve tarım ilaçları

Sıvı gübre ve tarım ilaçları kimyevi ürünler olduğu için toprak altına gömülen depoların içerisinde depolanmaktadır. Deponun tahliye vanası kullanılarak depolanan içerik tahliye edilebilir.

  • Atık su ve foseptik

Evlerden ve fabrikalardan gelen atık suların geçici olarak depolanması amacıyla foseptik depolar kullanılmaktadır. Bazı alanlarda bu depolar atık suların arıtılması amacıyla pis su tankı olarak da kullanılmaktadır. Dayanıklılık önemlidir, bu nedenle malzeme seçimi önemlidir.

Toprak Altı Depoların Bazı Kullanım Alanları

Toprak altına gömülen depolar, ülkemizin pek çok farklı yerinde kullanılmaktadır. Nitekim köyler başta olmak üzere, bazı fabrikaların bulunduğu alanlarda yine bu depolar kullanılıyor. Bu tarz bir su deposu modeli, toprak altına gömülürken oldukça dikkatli olunması gerekiyor. Bu sebeple genellikle toprak altına gömme işini üreticiler yapmaktadır. İlk önce deponun boyutuna uygun bir çukur kazılıyor. Ardından çukura beton dökülüyor. Ardından depo dikkatli bir şekilde çukura konuluyor ve ince kum kullanılarak depo gömülüyor. Gömülmeden önce deponun tahliye vanasına bir su pompası takılıyor. Böylece deponun içerisine depoladığınız içerikleri bu şekilde tahliye edebilirsiniz.

Toprak altına gömülen tanklar köylerde çok fazla kullanılıyor. Çünkü köylerde kanalizasyon olmadığı için insanlar foseptik deposu olarak kullanıyorlar. Depo toprak altına gömüldüğü için de foseptik gibi pis bir içerik ne kokuyor, ne de görülebiliyor. Foseptik gibi pis bir içeriğin doğaya yayılmasındansa bu depoların kullanılması çok daha iyi olacaktır. Nitekim foseptik doğaya yayılırsa, mikropların yayılması da oldukça artacaktır. Ayrıca toprak erozyonu olacaktır ve akarsular kirlenebilir. Topraktan geçimini sağlayan bir köy için bu depolar oldukça önemlidir.

İletişim Formu
Sepetinizde şuan ürün var