
Son zamanlarda pek çok evde, depoların kullanıldığını görmekteyiz. Nitekim deponuzu ne kadar uzun süre kullanırsanız, içinde kir birikme olasılığı da o kadar artar. Dışarıdan belli olmasa da deponun içinde yosun ve kir birikerek depoladığınız içeriğin kalitesinin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle sahip olduğunuz su deposu modelinin içerisinde ne depolarsanız, depolayın, temizlemeniz gerekmektedir. Temizlik için hiçbir özel alete gerek yok, evinizde bulunan bir fırça veya süngerle kolayca temizleyebilirsiniz.
Öncelikle deponuzdaki suyu mümkün olduğunca boşaltın. Eğer tamamen boşaltamıyorsanız, kalan suyu bir kovaya veya benzeri bir yere dökerek deponuzun içerisini temizlemeye başlayabilirsiniz. Daha sonra tankın içini kontrol ederek kirin en çok nerede birikme ihtimali olduğunu anlayabilirsiniz. Temizlik için mutfak süngeri veya banyo fırçası kullanışlı olacaktır. Yumuşak bir sünger tankın iç duvarlarına zarar vermez ve kirleri nazikçe temizler. Eğer inatçı lekeler varsa, fırça yardımıyla ovalayarak çıkarabilirsiniz. Eğer su tek başına lekeyi çıkarmazsa, az miktarda deterjan kullanabilirsiniz. Ancak deterjan kullandıktan sonra deterjan kalıntısı kalmamalıdır.
Kirleri temizledikten sonra tankın içini iyice durulayın. Birkaç kez su değişimi yaparak durulamanız, ince kirleri ve deterjanın kokusunu giderecektir. Durulama işlemi tamamlandıktan sonra, küf oluşumunu önlemek için tank kapağını açın ve bir süre kurumaya bırakın. Gördüğünüz gibi deponuzun temizliğini evinizde bulunan bir fırça veya sünger yardımıyla kolayca yapabilirsiniz. Düzenli temizlik sayesinde, depoladığınız su veya içerik temiz kalabilecek ve tankınızın ömrünün uzamasını sağlayacaktır. Depoyu ne sıklıkla temizleyeceğiniz onu nasıl kullandığınıza bağlıdır, ancak içini en az altı ayda bir temizlemeniz iyi olacaktır. Ayrıca deponuzun içerisinde alışılmadık bir koku varsa hemen temizlemenizi öneririz. Düzenli temizlik tankınızın uzun süre temiz kalmasını sağlayacaktır.
Gıda Üretiminde Kullanılan Depoların Temizliği Nasıl Yapılmalı?
Ülkemizdeki hemen hemen her fabrikada, depolar kullanılmaktadır. Özellikle gıda üretiminde kullanılan 10 tonluk su deposu gibi depoların temizliğine dikkat etmek gerekmektedir. Nitekim gıda güvenliğinin sağlanması için tank temizliği önemlidir. En ufak bir kir veya bakteri bile gıdaların bozulmasına neden olabileceğinden, kalitenin korunması için her kullanımdan sonra uygun şekilde temizlenmesi önemlidir. Gıdaların depolandığı depolar, genellikle polietilen veya paslanmaz çelikten üretilir. Gıda depolanan depoların her kullanımdan hemen sonra temizlenmesi gıda güvenliği açısından gereklidir. Nitekim bu tarz fabrikalarda genellikle gün sonunda tüm depolar temizlenir. Polietilen ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depoların temizliği için gıdaya zarar vermeyecek şekilde uygun deterjanlar kullanılmalıdır.
Gıda üretiminde kullanılan tankların kullanımdan hemen sonra temizlenmesi gerekir. Lekeleri mümkün olduğunca çabuk çıkarmak önemlidir, çünkü yiyecek artıkları zamanla kuruyacak ve çıkarılması zorlaşacaktır. Özellikle sıvı veya fermente gıdalarla uğraşırken bakteri oluşumunu önlemek için hızlı hareket etmek gerekir. Bu sebeple fabrikalarda gün sonunda depolar temizlenmektedir.
Gıda üretiminde kullanılan depoların temizliğinde sert kimyasallardan uzak durmak ve gıdaya zarar vermeyecek temizleyiciler seçmek önemlidir. Polietilen kullanılarak üretilen tanklar için yumuşak bir temizleyici kullanabilirsiniz. Bu kapsamda depoladığınız içeriğe uygun bir temizleyici kullanmanızı öneriyoruz. Depolanan gıdalar için, deterjan kalıntılarını gidermek amacıyla deponun iyice durulanması gerekmektedir. Temizlik yaparken, öncelikle tankın içini hafifçe suyla yıkayarak içindeki büyük kalıntıları temizleyin. Daha sonra bir sünger veya fırça yardımıyla tankın içini nazikçe fırçalayın. Saplı bir fırça kullanmak her köşeyi temizleyebilmeniz için kullanışlıdır. Deterjan kullandıktan sonra deterjan kalıntısı kalmadığından emin olmak için temiz su ile birkaç kez durulayın. Son olarak küf ve bakteri oluşumunu önlemek için tank kapağını açın ve iyice kurumasını bekleyin.
Kimyevi Ürünlerin Depolanmasında Kullanılan Depoların Temizliği
Ülkemizin pek çok farklı yerinde, farklı farklı kimyevi ürünler üretilmektedir. Üretilen kimyevi ürünler genellikle polyester kullanılarak üretilen depolarda depolanmaktadır. Ancak bazı ürünler polietilen yatay deposu içerisinde de depolanabiliyor. Bu kapsamda sizlerde ihtiyacınıza uygun bir depo seçebilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu kapsamda depolar 50 litre ile 100 ton arasında farklı farklı ebatlarda üretilebiliyor. Ayrıca istediğiniz herhangi bir renkte de depo satın alabilirsiniz. Depolar ülkemizin dört bir yanında ve pek çok farklı sektörde kullanılmaktadır.