
Depolama ürünleri evlerde veya fabrikalarda organik, kimyasal, katı veya sıvı pek çok farklı içeriğin depolanması, muhafazası ve taşınması için kullanılmaktadır. Özellikle polyester su deposu gibi depoların doğru bir şekilde konumlandırılması oldukça önemlidir. Nitekim her depo, her yerde kullanılmaz. Bazı alanlarda yer üstüne kurulan depolar daha avantajlı iken, bazen toprak altına gömülen depolar daha iyi olabilir.
-
Yerüstü Su Depoları
Yerüstünde kurulan depolar, genellikle evlerin çatılarında veya bahçelerde bulunan depolardır. Bu tür depolar, basit tasarımları ve kurulumlarıyla bilinir. Yer üstünde kullanılan depoların temizliği kolay yapılabilir. Ayrıca deponun dışından içerisindeki doluluğu görebilirsiniz. Bu depolar, iklim ve çevredeki olumsuz faktörlere karyı daha dirençlidir. Soğuk iklimlerde donmayı önlemek için izolasyon malzemeleri kullanılabilir veya sıcak iklimlerde aşırı ısınmayı engellemek için güneşten koruyucu malzemelerle kaplanabilir. Bununla birlikte bu depolar hızlı bir şekilde kurulabilir ve gerektiğinde taşınabilir. Bu, su ihtiyaçlarınızın değiştiği durumlarda veya taşınmanız gerektiğinde avantaj sağlar.
-
Yer Altı Su Depoları
Yeraltı depolar, toprağın altına dikkatlice gömülen depolardır. Bu tür depoların pek çok farklı avantajı bulunmaktadır. Bu depoların dışarıdan yalnızca kapak bölümü görünür. Bu sayede bahçenizin estetiğini koruyabilir ve deponuzu gizleyebilirsiniz. Bu depolar yer üstünde çok fazla yer kaplamaz. Bu sayede yerden tasarruf sağlayabilirsiniz. Bu depoların bir diğer avantajı ise toprağın depoya doğal bir yalıtım sağlamasıdır. Bu sayede deponun içerisinde stabil bir sıcaklık olabiliyor. Bu sayede kış mevsiminde deponun içerisindeki içerik donmayabilir.
Deponuzu Doğru Konumlandırma İçin İpuçları
Deponuzun doğru konumlandırılması, deponuzun işlevselliğini artıracaktır. Bu kapsamda yerüstü veya yeraltı depoları seçerken, avantajlarını ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalısınız. Deponun uygun bir şekilde konumlandırılması, depoladığınız içeriğin etkili bir şekilde kullanılmasını sağlar. Bu kapsamda deponuzun içerisine depoladığınız içerik de çok önemlidir. Yakıt gibi yanıcı içeriklerin toprak altına gömülen depoların içerisinde depolanması daha güvenli olacaktır. Bir yangın anında en azından ilk müdahale yapılabilir.
Yer altına gömülen depolar için zemin stabilitesi önemlidir. Depoyu destekleyebilecek sağlam bir zemin seçilmelidir. Yerüstü depoları için de düz ve sağlam bir yüzey tercih edilmelidir. Yer üstünde kullanılan depolar güneş ışığından korunmalıdır. Güneş ışığı ile birlikte deponun içerisinde bakteri ve alg oluşumu görülebilir. Bu kapsamda koyu renkli depolar satın alabilirsiniz. Hem yer üstü hem de yeraltı depolara kolayca erişilebilir olması önemlidir. Bu kapsamda deponun kapak bölümüne kolayca ulaşabiliyor olmanız ve deponun içerisini görebiliyor olmanız gerekir.
Yeraltı ve Yerüstü Depoların Farkları Nelerdir?
Yeraltı ve yerüstü depolar, içerisinde pek çok farklı içerik depolanabiliyor. Bu depoların kendine özgü özellikleri bulunsa da, bazı özellikleri benzer olabiliyor. Bu kapsamda tonluk su deposu modelleri farklı ebatlarda üretilebiliyor. Yeraltına gömülen depolar yer tasarrufu sağlar ve yer üstünde estetik bir görünüm sunar. Bunun yanında, yer üstünde kullanılan depolar ise kolay temizlenebilir. İhtiyaçlarınızı ve mevcut alanınızı dikkate alarak, hangi depo türünün sizin için daha uygun olduğunu değerlendirebilirsiniz. Önemli olan, depoları etkili ve verimli bir şekilde kullanmaktır. Bu depoların farkları ise aşağıdaki gibidir.
-
Konum
Yer altına gömülen depolar, toprağın altına gömülen depolardır. Yerüstü depolar ise genellikle evlerin bahçelerinde, çatılarında kullanılır. Depo, açıkta ve görünür bir şekilde konumlandırılır.
-
Kapasite
Yer altına gömülen depolar, yeraltında daha geniş bir alana sahip olduklarından genellikle daha küçük kapasitelere sahiptir. Daha büyük depo kapasitesine ihtiyacınız var ise, yerüstü depoları kullanmanız gerekmektedir.
-
Yer Tasarrufu
Yeraltı depoları, küçük alana sahip olanlar için mükemmel bir çözümdür. Depo yeraltında olduğu için, yer üstünde kalan kısmı farklı amaçlar için kullanabilirsiniz. Özellikle küçük bahçelerde veya dar arsalarda yeraltı depoları tercih edilebilir. Yerüstü depoları ise büyüklüğüne bağlı olarak, yer kaplamaktadır.
-
Estetik Görünüm
Yeraltı depoları, bahçe düzenlemesini engellemeden gizlenebilir. Zira bu depolar toprak altına gömülür. Yerüstü depolar ise açık bir şekilde görülebilir. Bu kapsamda bahçenizin tasarımına göre bir depo seçmenizi öneriyoruz.
-
Termal İzolasyon
Yeraltı depoları, toprak tarafından sağlanan doğal termal izolasyon avantajına sahiptir. Yer üstünde kullanılan depolara ise izolasyon için ekstra kaplamalar yapılabilir.