
Ülkemizin pek çok farklı yerinde depolar kullanılmaktadır. Tonluk olarak nitelendirilen depolar ise büyük kapasiteye sahip su deposu modelleridir. Bu depolar özellikle ağır sanayi de çok fazla kullanılıyor. Çünkü büyük depoların kullanılması için büyük içeriklerin üretilmesi gerekiyor. Bu sebeple bu depolar çok fazla içeriğin üretildiği ve bir yerden başka bir yere sevk edildiği alanlarda kullanılıyor. Bununla birlikte bu depolar 1 tondan başlayarak 100 tona kadar üretilebiliyor. Sizlerde ihtiyacınız olan depoyu seçip istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Depolar polietilen, polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilmektedir. Bu kapsamda polietilen kullanılarak üretilen depolar 50 litre ile 25 ton arasında üretilebiliyorken, polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolar ise 100 tona kadar farklı farklı şekillerde üretilebiliyor. Bu depolar büyük hacimli olduğu için genellikle üretim bantlarında ve daha pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Ağır sanayi de kullanılan depoların yanında ilaç üretimi gibi hassas üretimler için de büyük paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolar kullanılmaktadır.
Ağır sanayinin yanında büyük depolar tarım arazilerinde de çok fazla kullanılmaktadır. Suyu olmayan köylerde, insanlar bir yerden farklı bir yere suyu taşımak için kullanıyorlar. Bununla birlikte gübre ve tarım ilacı depolamak için de bu depolar kullanılıyor. Bu depolar aracılığı ile insanlar tarlalarını gübreliyor ve ilaçlıyorlar. Bununla birlikte insanlar bu depoları kullanarak damla sulama veya sprey sulama yapıyorlar. Sizlerde ihtiyaçlarınıza göre bir depo seçip hemen satın alabilirsiniz.
Depoların Tasarımları ve Özellikleri Nelerdir?
Bu depolar hemen hemen her sektörde kullanılıyor. Bu kapsamda depolar farklı farklı tasarımlarda üretiliyor ki, farklı ihtiyaçlara cevap olabilsin. Bu kapsamda sizlerde ihtiyacınız olan polyester prizmatik depo modellerinden birini seçip satın alabilirsiniz. Depo tasarımları dikey, yatay ve silo olmak üzere farklı farklı şekillerde olabiliyor. Bu tasarımların kendine özgü kullanım alanları bulunuyor. Hatta kendine özgü özellikleri de bulunuyor ancak benzer özellikleri de bulunuyor. Bizlerde sizler için araştırdık ve bu depoların tasarımlarını ve özelliklerini aşağıda listeledik.
-
Dikey depolar
Dikey depolar yer olarak çok az yer kaplar ancak yüksek depolardır. Genellikle evlerde yağmur suyu hasadı ve fabrikalarda üretim için kullanılıyor. Ancak bu depoları istediğiniz herhangi bir alanda kullanabilirsiniz. Bununla birlikte gemilerde yakıt ve tatlı suyun taşınması için de kullanılmaktadır.
-
Yatay depolar
Yatay tasarımlı depolar pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Ancak en çok kullanıldığı alanlar ise yat ve karavanlardır. Bu tarz depolar küçük alanlara sığabildiği için bu tarz depolar çok fazla kullanılıyor. Bununla birlikte üretilen ürünlerin sevkiyatı için de bu depolar çok fazla kullanılıyor çünkü bu tarz depolar kamyonların kasasında stabil durabiliyor.
-
Silo depolar
Silo depoların ayakları vardır ve ters şemsiye şeklindedir. Bu sayede içerisine depolanan sıvı içerikler %98 oranında boşaltılabiliyor. Bunun yanında hasat edilen bakliyatların da depolanması için bu depolar çok fazla kullanılmaktadır. Kapaklı olan modelleri olduğu gibi, kapaksız modelleri de vardır.
Depoların Üretildiği Malzemeler ve Özellikleri
Depolar, polietilen, polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilmektedir. Bu kapsamda ihtiyacınız olan polyester yatay depo modellerinden bir tanesini seçip hemen satın alabilirsiniz. Bunun yanında depo malzemelerinin kendine özgü özellikleri olduğu gibi, benzer özellikleri de bulunmaktadır. Bu kapsamda polietilen malzeme olarak oldukça uygun fiyatlı ve ağırlık bakımından hafiftir. Bu sebeple bu malzeme kullanılarak üretilen depolar oldukça uygun fiyatlı olurken, oldukça dayanıklıdır. Hafif olduğu için üretilen ürünlerin taşınması için kullanılıyorlar.
Polyester kullanılarak üretilen depolar genellikle kimyevi ürünlerin depolanmasında kullanılıyor. Çünkü bu depoların kimyevi dayanıklılığı oldukça yüksektir. Bu depoların kimyevi dayanıklılığının artması için ekstra bir astar kaplaması yapılmaktadır. Bu sebeple depolamak istediğiniz içeriği üreticinize söylemelisiniz. Bununla birlikte bazı kimyevi ürünleri polietilen depoların içerisinde de depolayabilirsiniz. Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolar da pek çok farklı yerde kullanılmaktadır. Çünkü bu depolar oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Bu depoların içerisinde hem kimyasal hemde gıda ürünleri depolanabiliyor.
Depolar istediğiniz herhangi bir renkte üretilebiliyor. Bununla birlikte depoların ısı dayanımı da, deponun üretildiği malzemeye göre değişkenlik gösteriyor. Bu kapsamda polietilen depoların ısı dayanımı 50 derece, polyester depoların ise 60 derecedir. Paslanmaz çelik depoların ısı dayanımı ise 80 derecedir. Bu oran suyun kaynama derecesi olan 100 dereceye oldukça yakındır. Bu sebeple sıcak içeriklerin depolanması için paslanmaz çelik depolar çok fazla kullanılmaktadır.