Ülkemizde farklı farklı pek çok depolama ürünü, pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Depolama ürünleri yerin altına kurulabildiği gibi, yerin üzerine de kurulabiliyor. Bu kapsamda su deposu modelleri üç farklı hammadde kullanılarak üretilmektedir. Bu malzemeler polietilen, polyester ve paslanmaz çeliktir. Bu malzemelerin kendine özgü üstünlükleri bulunduğu gibi polietilen ve polyester malzemeler kullanılarak, yer altına konumlandırılabilen depolama ürünleri üretilebiliyor. 

Bir deponun toprağın altına gömülme işlemi dikkatlice yapılmalıdır. Bu kapsamda depo gömülmeden önce dikkatlice toprak kazılır ve demir iskelet yapılmaktadır. Ardından depo dikkatlice yerleştirilir ve önce toprak, sonra ince kum gibi depoya zarar vermeyecek toprak türü kullanılır. En son deponun yalnızca kapak bölümü dışarıda kalacak şekilde depo gömülür. Gömülme işlemine başlamadan önce tahliye vanasından bir hortum toprak dışında kalmalıdır. Deponun içerisinde depolanacak olan içeriğin bu şekilde dışarıya tahliyesi sağlanır. Depo yer altında olduğu için tahliye yapılmak isteniyorsa bir pompa kullanılması gerekmektedir.

Toprak, depoya bir tür yalıtım sağlayacaktır. Toprak üstüne yakın olan tarafta çok bir yalıtım bulunmasada, toprağın altında oldukça etkili bir yalıtımı olacaktır. Bu yalıtım sayesinde yaz mevsiminde, depolanan içerik belirli sabit bir sıcaklıkta kalabilecektir. Aynı şekilde kış mevsiminde de depolanan içerik donmayacaktır. Böylece depoladığınız içeriğe istediğiniz zaman ulaşabileceksiniz. Nitekim bu depolar bazen foseptik gibi içeriklerin depolanmasında da kullanılıyor. 

Biyogaz Üretiminde Toprak Altı Depoların Kullanımı

Ülkemizin bazı kesimlerinde, özellikle hayvancılık yapan alanlarda biyogaz üretimi de yapılmaktadır. Üretilen gaz, ısıtma ve yakacak olarak kullanılmaktadır. Biyogaz üretimi için polietilen toprak altı depolar kullanılabilir. Toprak altına konumlandırılan depoların biyogaz üretiminde kullanılması oldukça mantıklıdır çünkü bu üretimde inek gibi hayvanların dışkısı kullanılmaktadır. Bu tarz dışkılar kötü koku yaydığı için, en azından biyogaz üretiminin ilk aşaması için toprak altına konumlandırılan depoların kullanılması daha mantıklı olacaktır.

Biyogaz, aslında metan gazıdır. Gazlar uçucu olduğu için deponuzun tavanında toplanacaktır. Bu deponuzun içerisinde bir basınç oluşturacağı için, oluşan gaz deponuzun kapasitesini aşarsa, deponuz şişmeye başlar. Bunun önüne geçmek için deponuzun içerisindeki basıncı ölçen bir basınç ölçer kullanabilirsiniz. Böylece deponuzun içerisinde ne kadar gaz olduğunu da hesaplayabilirsiniz. Deponuzda yalıtım olması biyogaz üretimi konusunda da oldukça önemlidir. Fermenteyi başlatacak olan bakteriler ortalama sıcaklıkları sevmektedir. Fermente süreci başladığında deponuzun içi bir hayli ısınacaktır.

Bahçenizde Biyogaz Üretimi Yapma

Biyogaz üretimi, çok çevreci bir işlem olmakla birlikte, biraz tehlikeli bir işlemdir. Çünkü biyogaz olarak adlandırdığımız şey tam olarak metan gazı oluyor ve bu gaz yanıcıdır. Biyogaz üretiminde Ankara tonluk depo modelleri içerisinden plastik veya paslanmaz çelikten üretilen depoların kullanılmasını öneriyoruz. Biyogaz üretimi, organik atıkların, fermente olma sürecinde ürettikleri metan gazıdır. Bu üretim de iki depoya ihtiyacınız bulunur. Daha küçük çaplı üretimler için bir adet depoda kullanabilirsiniz ancak iki depo kullanırsanız daha güvenli olacaktır. Biyogaz üretimi sırasında kullanılan organik atıklar, sonradan kompost olacakları için, gübre olarak kullanabilirsiniz. Gaz üretiminde kullanacağınız deponun her yerinin kapalı olduğundan ve içerisine herhangi bir şekilde oksijen girmediğinden emin olmanız gerekiyor. Evinizde kullandığınız muz kabuğu, elma kabuğu gibi organik atıkları kullanabileceğiniz gibi, organik besinler tüketen hayvanlarınızın dışkılarını da kullanabilirsiniz.

  • Depo Seçimi

Gaz üretimi için iki adet depoya ihtiyacınız bulunuyor. Birinci deponun içerisinde organik atıklar depolanacaktır, ikincisinde ise gaz birikimini sağlanacaktır. Bu kapsamda polietilen veya paslanmaz çelik kullanılarak üretilmiş depolama ürünleri kullanabilirsiniz. Bu depolama ürünleri 400 litreden başlayarak, 100 tona kadar büyüyebilmektedir. Bu kapsamda ihtiyacınıza göre bir depo seçebilirsiniz.

  • Organik Atıkların Depolanması

Metan gazının oluşumu için organik atıklara ihtiyaç vardır. Çürüme işlemi kendi başına bir fermente baştacaktır. İki deponunda içerisine, işlem sırasında herhangi bir şekilde hava girmemelidir. Bu sebeple deponuzun kapaklarını daima kapalı konumda tutmalısınız. Gazın oluşumu için yalnızca organik atıklar kullanmalısınız. Birinci deponun içerisine atıkları tek seferde atıp, deponuzu kapatmalısınız. Zaman içerisinde atıklar çürüdükçe metan gazı açığa çıkacaktır.

  • Gazın Oluşması

Birinci deponuzda açığa çıkan metan gazını, farklı bir depoya aktarmanız gerekmektedir. Tek depo kullanırsanız, deponuz şişebilir. Bu kapsamda iki depoyu bir pvc boru yardımıyla bağlayabilirsiniz. Bu boruyu deponuzun yerden yüksek bir konumuna yapmanız gerekmektedir. Çünkü yalnızca gazların geçişini sağlamaya çalışıyoruz. Gazlar uçucu olduğu için diğer depoya geçecektir. İkinci deponuzda bir basınç ölçer kullanmanızı ve deponuzun yarısını su ile doldurmanızı öneriyoruz. İkinci deponuzun tahliye vanasına bir hortum bağlayabilirsiniz. Gaz doldukça, su için yer kalmayacak, zamanla su tahliye vanasından akaçaktır. Basınç içeride sıkıştıkça, basınç ölçeriniz size ne kadar gazınız olduğunu söyleyebilecektir.

  • Gazın Kullanılması

Organik atıkları birinci deponuza atıp, bir süre bekledikten sonra, oluşan metan gazı, ikinci deponuza geçiş yapacaktır. Bu kapsamda ikinci deponuza güvenli bir şekilde gaz borusu ve tesisatı bağlamanız gerekecektir. Böylece depolanan gazı evinizi ısıtmak için veya ocak için kullanabilirsiniz. Bu gazı kullanabilmek için organik atıkların çürümesi gerekmektedir. Kullandığınız için gaz tükenecektir, bu süreçte attığınız organik atıklar kompost olmuş olacak ve sizler bunu yeniden gübre olarak kullanabilirsiniz.

İletişim Formu
Sepetinizde şuan ürün var