
Gelişen teknoloji ve çevre bilinci, su yönetimi konusunda yeni ve sürdürülebilir çözümlerin önünü açmaktadır. Bu çözümler arasında öne çıkanlardan biri de polyester toprak altı depo modelleri olabilir. Bu depolar, suyun verimli ve etkili bir şekilde toprak altında depolanmasını sağlayarak su kaynaklarını koruma, suyun tasarruflu kullanımı ve çevre dostu tarım için bir çözüm sunmaktadır.
Yer altına gömülen tanklar, çevredeki olumsuz etkilerden daha az etkilenir ve uzun süreli depolama yapmaya uygundur. Yer altına gömülmesi sayesinde içerisine depolanan suyun sıcaklığı daha stabil oluyor ve yosun oluşumu engelleniyor. Çünkü toprak, depo için doğal bir yalıtım sağlıyor. Bu kapsamda deponun içerisine ışık girmiyor. Uçucu yakıtlar bile yeraltına gömülen tanklarda depolanmaktadır. Akaryakıt istasyonlarında yakıt depolama amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Çatılardan toplanan yağmur suları yer altındaki bu tanklarda depolanarak sulama ve yıkama amaçlı kullanılabiliyor. Su kaynaklarının etkin bir şekilde değerlendirilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu tankların içerisinde bazı kimyasalları da depolayabilirsiniz. Ancak bunun güvenlik standartlarına uygun olarak yönetilmesi gerekiyor. Bu depolar dışarıdaki sıcaklıktan daha az etkilendiği için sıvı gıdaların depolanması için de uygundur. Özellikle uzun süreli fermente edilmesi gerektiren ürünler için uygundur. Yer altına gömülen tanklar birçok amaç için kullanılabilir, ancak depolanan içeriğe göre doğru malzemelerin seçilmesi ve bunların düzgün bir şekilde bakımının yapılması esastır.
Toprak Altı Depoların Bazı Alanlardaki Kullanımı
Yer altına gömülen tanklar, kısıtlı alanların etkin bir şekilde kullanılmasına olanak sağlar. Hava durumundan ve çevre koşullarından, yer üstüne konumlandırılan tanklara göre daha az etkilenerek çok çeşitli amaçlarla kullanılır. Yer altına gömülen tankların içerisinde su, yakıt, gıda ve foseptik gibi içerikler depolanabildiği için bu depolar çok çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Bakımlarının düzenli yapılması ve güvenli kullanılması gerekmektedir.
-
Su depolaması
Bu depoların içerisinde yağmur suları veya kuyu suları depolanarak içme suyu ve diğer günlük ihtiyaçlar için kullanılabilir. Aynı zamanda tarımsal amaçlı olarak da kullanılarak daha sürdürülebilir sulama yapılabilir. Nitekim bu depolar içerisinde en çok su depolaması yapılmaktadır.
-
Yakıt depolama
Uçucu yakıtlar, hava durumundan etkilenmemesini ve yangın riskini azaltmak için yer altına gömülen tanklarda depolanabilir. Bu kapsamda pek çok farklı alanda bu depoların içerisinde yakıt depolaması yapılmaktadır.
-
Gıda depolama
Bazı gıdaların karanlıkta depolanması gerekebilir. Bu kapsamda yer altına gömülen bu tanklar kullanılabiliyor. Nitekim turşu gibi içerikler karanlıkta kalması gerekmektedir. Bu tarz ihtiyaçlar için bu depoları kullanabilirsiniz.
-
Foseptik
Evlerden ve fabrikalardan gelen atık suların depolanması için foseptik görevi gören yer altına gömülen bu tanklar kullanılır. Foseptik kötü kokan bir içerik olduğu için bu tanklar, içeriğin hem kötü kokusunu hemde kötü görüntüsünü saklayacaktır.
-
Kimyasal depolama
Depoların üretiminde korozyona dayanıklı malzemelerin kullanılması sayesinde kimyasalların güvenli bir şekilde depolanmasını da sağlar.
Sürdürülebilir Tarımın Temeli ve Toprak Altı Depolar
Günümüzde tarım sektörü, su yönetimi, verimlilik ve çevre bilincinde önemli adımlar atılıyor. Bu çerçevede, toprak altına gömülen depolar sürdürülebilir tarımın temel taşları arasında yer almaktadır. Toprak altı 1 tonluk su tankı sulama suyunun daha verimli ve etkili bir şekilde kullanılmasını sağlar. Böylece depolanan su, damla sulama yöntemleri için kullanılabilir. Ancak damla sulama sistemi için depoların kullanılması şarttır. Nitekim bu tarz sistemler otomatik sulama yapıyor. Otomatik suyun çekileceği yer ise bu depolar oluyor. Bu kapsamda toprak altına gömülen bir depo kullanılabilir.