
Ülkemizin bazı yerlerinde topraksız tarım yapılabilmektedir. Topraksız tarım, toprak olmaksızın, bitkiyi besleyici bir sıvı ile besleyerek, yetiştirilmesidir. Bu kapsamda su deposu modelleri çok fazla kullanılmaktadır. Topraksız tarım, toprak kullanmadan bitki yetiştirme yöntemidir. Depolama ürünleri aracılığı ile birlikte su, besinleri doğrudan bitki köklerine ulaştırmak için kullanılır. Topraksız olarak yetiştirilen bitkiler her zaman sabit bir besin teminine ihtiyaç duyar. Depolama ürünleri kullanılarak bitkilerin köklerine su, sıvı gübre gibi besinler dolaştırılır. Çünkü sistem olarak baktığımızda bir pompa bir alandaki bitkilerin hepsine dokunma usulü ile dolaşır.
Büyük kapasiteli tanklar, bitkiler için besin sağlar. Bu sistem, bitkilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere özel olarak tasarlanmıştır ve besinlerle zenginleştirilmiş bir sıvı kullanılmaktadır. Bu sayede, bitki sağlıklı bir şekilde gelişir. Topraksız tarım uzayda tarım yapmanın bir yolu olduğu için bu şekilde yapılan bir tarımı geliştirmemiz gerekmektedir. Çiftlikler büyüdükçe, depolama kapasite talepleri de artar. Dolayısıyla büyük kapasiteli bir tank satın almanız daha doğru olacaktır. Küçük ölçekli bir çiftlik veya dönümlerce alana yayılmış bir çiftlik olsun, bu tanklar çiftliğin değişen gereksinimlerine kolayca uyum sağlar. Ancak bitkilerinizin besinsiz kalmaması için belirli aralıklarla deponuza su ve sıvı gübre eklemeniz gerekmektedir. Bu maliyetleri düşürmeye yardımcı olur ve bu şekilde sürdürülebilir çiftçiliğe katkıda bulunabilirsiniz. Topraksız tarım, çok basit bir işlem gibi görünse de, insanlığın farklı gezegenlere gidebilmesini sağlayacak tarım yaklaşımıdır. Mars’ta bile tarım yapabilmenin anahtarı, topraksız tarımdır.
Tarımda Tonluk Depoların Kullanımı
Ülkemizde pek çok farklı şekilde tarım yapılmaktadır. Büyük kapasiteli tanklar, verimli su ve kaynak yönetimi için modern tarımda vazgeçilmez hale gelmiştir. Sulama, gübre depolama yapılabilir. Bu tarz alanlarda polietilen toprak altı depolar çok fazla kullanılmaktadır. Tarım büyük ölçüde sulamaya dayanır ve büyük tanklar güvenilir su temini için bir araç görevi görür. Nitekim ülkemizdeki tatlı suyun yaklaşık olarak %65’i tarım alanlarında kullanılmaktadır. Bu tanklar, kurak mevsimde veya suya erişim çok sık olmadığında mahsullerin düzenli miktarlarda sulanmasını sağlar.
Tarım genellikle hava koşullarının insafına bırakılır. Büyük tanklar, bir acil durum halinde çiftliğin yeterli su veya gübre kaynaklarına sahip olmasını sağlayan bir araçtır. Bu hazırlık, bir hasadı sürdürmek ile büyük kayıplar arasındaki farkı çok iyi ifade edebilir. Çünkü tarım alanında ekilen mahsül sulanmazsa, kuruyabilir. Tarım alanlarının artmasıyla birlikte kaynak ihtiyacı da artar. Tonluk depolar sadece basit bir ürün değil, aynı zamanda yoğun ve ekolojik çiftçiliğin devamı için gereklidir. Çiftçilerin düzenli su temini ile ilgili sorunlardan kaçınmalarına, gübreyi ve tarım ilacı depolamalarını sağlar. Bugün kaliteli çözümlere yatırım yapmak, verimli ve istikrarlı bir çiftçilik geleceğinin teminatı olacaktır.
Tonluk Depoların İçerisinde Gübre Depolama
Bu depoların içerisinde yalnızca su değil, gübreler ve tarım ilaçları da depolanabiliyor. Tonluk depolar, büyük miktarlarda sıvı gübrelerin karıştırılması ve depolanmasının verimliliğini artırır. Bu kapsamda tarım alanının büyüklüğüne göre bir 2 tonluk su deposu yeterli olacaktır. Depolama ürünlerine bağlanan damla sulama gibi sistemler, yoğun ekim veya hasat mevsimlerinde zamandan tasarruf sağlar. Bu sayede daha iyi sulama yapılabilir ve daha büyük hacimlerde sıvı gübre veya diğer tarımsal ürünü depolayabilirler. Bu kapsamda ihtiyacınızdan bir tık büyük bir depo satın almanızı öneriyoruz,
Su, gübre veya tarım ilacını depolayarak, farklı alanlara taşıyabilirsiniz. Bu sayede evinizden biraz uzak alandaki tarlanızı sulayabilir, gübreleyebilir veya ilaçlayabilirsiniz. Tarla bakımı daha yönetilebilir hale gelir ve çiftçiler kaynakları daha etkili bir şekilde kullanabilir. Bu depoların içerisinde katı içeriklerde depolanabilmektedir. Tahıl benzeri ürünler, bazı durumlarda bu depoların içerisinde depolanabiliyor ve zamanı geldiğinde depodan çuvallara aktarılabiliyor. Bu çuvallar aracılığı ile hasat ettiğiniz ürünü satabilirsiniz. Satma zamanı gelene kadar, deponun içerisinde ürünü muhazafa edebilirsiniz.