
Turşu, yüzyıllardır insanların sofralarını renklendiren, lezzetlendiren ve sindirim sistemine fayda sağlayan geleneksel bir fermente yiyecektir. Turşu yapımı sürecinde kullanılan su deposu modelinin üretildiği malzeme oldukça önemlidir. Bu depolar gıda temasına uygunluk, hijyen, kalite açısından oldukça önemlidir. Bu faktörler, hem tüketicilerin güvenini kazanmanıza hem de lezzetli ve sağlıklı turşular üretmenize yardımcı olacaktır. İşte bu depolar hakkında bilinmesi gerekenler aşağıdaki gibidir.
-
Hijyen ve Temizlik
Turşu yapımı öncesinde deponun temizlenmesi gerekmektedir. Bu sayede turşu daha temiz bir deponun içerisinde uzun süre boyunca fermente olabilir.
-
Uygun Depolama Şartları
Turşuların fermente olması ve lezzet kazanması için uygun depolar kullanılmalıdır. Bu sebeple deponun karanlık bir yere konulması gerekir. Sizlerde deponuzu serin ve kuru yerde kullanabilirsiniz.
-
Deponun üretildiği malzeme
Turşuların konulduğu depolar genellikle polietilen kullanılarak üretilmektedir. Nitekim bu malzemenin gıda temasına uygunluğu bulunmaktadır. Bununla birlikte bu depoların kapaklı ve kapaksız modelleri de bulunuyor.
-
Farklı turşuları kategorize etme
Bu depolarda üretilen farklı tür turşuların, doğru bir şekilde kategorize edilmesi önemlidir. Depolar istediğiniz renkte üretilebiliyor. Bu sebeple farklı turşular için farklı renkte depolar satın alabilirsiniz.
Turşu Deposu Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Turşu, lezzeti ve sağlığa olan faydaları ile sofralarımızın vazgeçilmezi olan bir fermente yiyecektir. Bunların yanında turşu üretirken paslanmaz su deposu modelleri kullanılır. Bununla birlikte turşu depolaması için özel depolar da bulunmaktadır. Bu sebeple turşu üretimi için bu depolar çok fazla kullanılıyor. Bu depolar polietilen kullanılarak üretilmektedir. Turşuların muhafaza edildiği tankların temizliği, turşunun kalitesi için önemlidir. Depo temizliği, bakterilerin üremesini engellerken fermantasyona elverişli bir ortamın sağlanması önemlidir.
Deponuzun dibinde turşu artığı veya tuz kalırsa bir sonraki hazırlığa olumsuz etki edecektir. Öncelikle akan suyun altında bir fırça yardımıyla deponuzun iç duvarlarını dikkatlice fırçalayın. Özellikle köşelerde ve diplere iyice ovalayın. Güçlü temizleyiciler kullanmak sonradan depolayacağınız turşunun lezzetini bozabilir. Gıda sınıfı temizleyiciler veya sirkeli su kullanabilirsiniz. Sirkeli suyun aynı zamanda dezenfektan etkisi de olabilir.
Eğer deponuzun dibinde temizleyici kalırsa bir sonraki turşuların tadını etkileyecektir. Dolayısıyla deponuzu bol su ile durulamanız gerekmektedir. Eğer deponuzda su kalırsa küf ve bakteri kolaylıkla üreyebilir. Deponuzu iyi havalandırılan bir yerde iyice kurutun. Mümkünse ters çevirip havada kurumaya bırakmanız daha iyi olacaktır.
Turşu Deposu Üretimi İçin Neden Polietilen Kullanılıyor?
Ülkemizde turşular çok sevilmektedir. Dolayısıyla ülkemizde turşuların bir standardı vardır. Bu standartların sağlanması için turşuların depolandığı depolar çok önemlidir. Turşuların depolandığı bu depolar, polietilen kullanılarak üretilmektedir. Polietilen malzeme olarak halk arasında çok yanlış anlaşılan bir malzemedir. Nitekim polietilenin uluslararası kabul görmüş gıda temasına uygunluğu bulunmaktadır. Dolayısıyla polietilen kullanılarak üretilen depolar pek çok farklı gıdanın da üretimi için kullanılmaktadır.
Polietilen malzeme olarak hafif, gıda temasına uygun ve uygun fiyatlıdır. Bu depoların içerisinde sıcak olmadığı sürece hemen hemen her türlü gıdayı depolayabilirsiniz. Hal böyle olunca turşularınızı da bu depoların içerisinde rahatça depolayabilirsiniz. Bununla birlikte bu depolar istediğiniz herhangi bir renkte, uygun fiyata üretilebiliyor. Bu sayede ihtiyacınıza uygun olan çok sayıda depo satın alabilir ve kullanabilirsiniz.