Ülkemizde yağmur suyu hasadı çok bilinmemektedir. Bilinmemesinin ana sebebi ise ülkemizdeki tüm çiftçilerimizin, suya erişiminin kolay olmasıdır. Ancak küresel ısınmanın etkileri artmaya başlayınca, bu tarz sistemlerde kullanılan su deposu satışları oldukça artmaya başladı. Çünkü artık daha sürdürülebilir olan sulama yöntemleri kullanmamız gerekmektedir. Keza bu hususta çiftçilerimizde bilinçlenmektedir. Çünkü yağmur suyunu ücretsiz kullanabiliyorlar ancak belediye suyuna para ödemek zorundalar. Bu kapsamda kışın büyük depolar kullanarak yağmur suyunu depoluyorlar. Sulama zamanı geldiğinde ise bu depolardan suyu tahliye ederek kullanıyorlar. Tabiki eskisi gibi vahşi sulama yöntemleriyle değil, daha sürdürülebilir olan damla sulama teknikleriyle sulama yapılıyor.
Modern ve profesyonel şekilde yapılan yağmur hasadında ev çatıları değil, tıpkı ters bir şemsiyeyi andıran yapılar kullanılmaktadır. Genellikle bu yapıların altında bir polietilen toprak altı depo modellerinden birisi bulunuyor. Geniş bir alana yağabilen yağmur, eğimli alan sayesinde aşağıya doğru kayarak, yer altına konumlandırılan bir depo içerisinde toplanıyor ve depolanıyor. Bu tarz çevre dostu bir hasatı yapan ülkelerde bu tarz yapılar devasa boyutlara ulaşabiliyor. Böylece yağmur suyu daha yere düşmeden depolanıyor ve halkın kullanımına sunulabiliyor. Böyle çevre dostu sistemlerin, ülkemizde daha çok kullanılmasını teşvik etmemiz gerekiyor ki, tek ihtiyacınız olan bir depolama ürünüdür. Depoların fiyatları ise oldukça uygundur. Keza zaman içerisinde su faturanızdan tasarruf edecek ve depoya ödediğiniz ücret amorti edilecektir.
Evde Yağmur Suyu Nasıl Depolanır?
Sanılanın aksine, evinizde bir yağmur suyu hasat sistemi kurmak çok kolaydır. Nitekim yağmur suyu hasadı, su faturalarından tasarruf etmenin ve sürdürülebilir sulamanın yollarından birisidir. Bu sistem için yalnızca 5 tonluk su deposu modellerinden birisini kullanabilir ve yağmur hasat etmeye hemen başlayabilirsiniz. Bir evin birçok alanında kullanılmak üzere yağmur suyu toplamak basittir ve uygun ekipmanla yapılabilir. Sizlerde aşağıdaki adımları takip ederek bir yağmur hasat sistemi kurabilirsiniz.
-
Yağmur Suyunun Toplanacağı Bir Alanı Seçin.
Profesyonel olarak kurulan sistemleri düşündüğümüzde yağmurun toplanacağı alan geniş olmalı ve eğimli olmalıdır. Çok az yağmur yağsa bile yağmur suyu kayarak depoya ulaşabilmelidir. Basit düşündüğümüzde evinizin çatısı, bu işlem için oldukça uygun bir yerdir. Çatı, yağmur suyunu toplamak için kullanılan yaygın bir yerdir ve eğimli yüzeyi yağmuru büyük bir kolaylıkla iletir. Ancak çatı malzemesi bazen toksik bir maddeden yapılmış olabiliyor. Bu kapsamda toplanacak suyun kalitesini önemli ölçüde etkileyebilecek herhangi bir döküntü olmadan temiz olduğundan emin olmanız iyi olacaktır. Aksi halde çatınızı değiştirebilirsiniz.
-
Oluk Takın.
Profesyonel sistemleri düşündüğümüzde, yağmur toplama yüzeyi ters şemsiye şeklinde olabiliyor, yine yağmur transfer bölümü bir borudan oluşuyor. Yani dışarıdan baktığımızda gerçekten de ters dönmüş bir şemsiye gibi görünebilir. Basit düşündüğümüzde ise oluklar, suyu çatıdan bir toplama noktasına yönlendirir. Bu noktada suyun serbestçe akmasını sağlamak için hafifçe eğimli olması gerekir ki bu tarz oluklar hemen hemen her evde bulunmaktadır. İniş boruları yağmur suyunu depolara aktaracaktır.
-
Bir Depolama Tankı Seçin.
Profesyonel sistemlerde de basit sistemlerde de aynı şekilde bir depo kullanılmaktadır. Depo hacmi ve şekli seçerken tamamiyle ev ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun. Tankın dayanıklı, gıdaya uygun ve kir ve böcekleri dışarıda tutmak için bir kapağı bulunması gerekmektedir. Bu kapsamda polietilen kullanılarak üretilmiş bir depo kullanabilirsiniz.
Yağmur Hasadında Depoya Filtre Takmak
Basit yağmur hasadı sistemlerinde de, profesyonel sistemlerde de dışarıdan depoya kadar ulaşabilen kirler olabiliyor. Bu kapsamda kalın kirleticilerin filtre edilmesi için büyük filtreler kullanılabilir. Bu filtreleri deponuzun kapak bölümüne koyabilirsiniz, bu filtreler oluktan gelen su ile birlikte gelen yaprak gibi büyük cisimleri filtreleyecektir. Bu haliyle depolanan su, yıkama veya sulama gibi ihtiyaçlar için kullanılabilir. İçmek için suyu güvenli hale getirmek için daha ince filtreleme gerekir. Bu kapsamda ters ozmos filtreler kullanabilirsiniz.
Bazı zamanlarda yoğun yağış olabilir ve bu yağış sırasında tankta bir taşma meydana gelebilir. Fazla suyu bahçe veya drenaj sistemi gibi herhangi bir hasara neden olmayacağı bir alana yönlendiren taşma boruları takılabilir. Yağmur suyu, bitkileri sulamak, dış mekanları temizlemek veya tuvaletlerde sifon çekmek gibi amaçlar için kullanılabilir. Bunlara ek olarak zaman zaman sistemdeki bazı bölümleri temizlemeniz gerekmektedir. Bu kapsamda oluklar çok fazla kirlenebiliyor veya tıkanabiliyor. Bir tıkanıklık meydana geldi ise açmanız gerekebilir. Evde yağmur suyu toplamak oldukça pratik ve çevre dostu bir işlemdir. Doğru şekilde kurulup bakımı yapılırsa, yağmur suyu günlük ihtiyaçları karşılamak ve böylece kaynakları korumak için kullanılabilir. Bu küçük sistem hem aileniz hem de doğa için iyi ve sürdürülebilir olacaktır.