
Ülkemizin birçok farklı fabrikasında, polietilen, polyester veya paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depoları görebilmekteyiz. Bu depolar bazen 5 tonluk su deposu gibi küçük depolar olabiliyor. Bazen ise 60 ton veya 80 ton gibi devasa boyuttaki depolar kullanılabiliyor. Bu kapsamda büyük boy depolar genellikle polyester veya paslanmaz çelik kullanılarak üretiliyor. Çünkü polietilen depolar en fazla 25 tona kadar üretiliyor. Ancak istediğiniz boyutta bir depo bulmanız mümkündür.
Yiyecek veya içecek depolaması yapmak için öncelikle gıda temasına uygun bir depo seçmeniz gerekmektedir. Bu kapsamda gıda temasına uygun depolar polietilen veya paslanmaz çelik kullanılarak üretilmektedir. Çünkü polietilen ve paslanmaz çelik malzeme olarak gıda temasına uygun malzemelerdir. Ayrıca bu depolar kolay temizlenebiliyor ve kullanışlı depolardır. Polietilen depoların aksine, paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolar 100 tona kadar farklı farklı boyutlarda üretilebiliyor.
Polietilen depoların içerisinde farklı yiyecek ve içecekler, paslanmaz çelik depoların içerisinde ise farklı yiyecek ve içecekler depolanıyor. Bu kapsamda her fabrikada ihtiyaca uygun depolar kullanılmaktadır. Sizlerde ihtiyaçlarınıza göre bir depo seçebilir ve hemen satın alabilirsiniz. Depolar kullanıma hazır bir şekilde satılmaktadır. Bu sayede fabrikalar için sipariş verilen depolar, hemen kullanıma alınabiliyor. Bu kapsamda fabrika sahipleri, ürettikleri ürüne göre depo seçiyor. Sizlere de ürettiğiniz ürüne göre depo seçmenizi öneriyoruz.
Depolanan Ürüne Göre Su Deposu Nasıl Seçilir?
Ülkemizin pek çok farklı yerinde, pek çok farklı depo kullanılmaktadır. Bu depolar farklı şekillerde ve ebatlarda olabiliyor. Nitekim bazı alanlarda 7 tonluk su deposu gibi küçük depolar kullanılırken, bazı alanlarda ise 60 ton gibi orta boyuttaki depolar kullanılmaktadır. Bazı alanlarda ise 80 ton veya 100 ton gibi devasa boyuttaki depolar kullanılmaktadır. Bu kapsamda depolar polietilen, polyester veya paslanmaz çelik kullanılarak üretilmektedir. Bu depoların içerisinde farklı farklı ürünler depolanmalıdır. Bizlerde araştırdık ve depoların içerisinde neleri neden depolayabilirsiniz, aşağıda listeledik.
-
Polietilen su depoları
Polietilen depolar, uygun fiyatlı olduğu için pek çok farklı yerde kullanılmaktadır. Bu depoların uygun fiyatlı olmasının sebebi ise monoblok bir şekilde üretilmesidir. Bu üretim şekli sayesinde depolar hızlı üretiliyor ancak 25 tona kadar ancak üretilebiliyor. Bunun yanında bu depolar istediğiniz herhangi bir renkte üretilebiliyor. Böylece depolanan farklı ürünler, çok daha kolay bir şekilde kategorize edilebiliyor.
-
Polyester su depoları
Polyester kullanılarak üretilen depolar ise kimyevi ürünlerin üretildiği fabrikalarda çok fazla kullanılmaktadır. Çünkü bu depoların kimyevi dayanıklılığı oldukça yüksektir. Ayrıca oldukça uygun fiyatlı olduğu için pek çok farklı kimya fabrikasında kullanılmaktadır.
-
Paslanmaz çelik su depoları
Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depoların içerisinde hemen hemen her şey depolanabiliyor. Bu sebeple bu depolar hemen hemen her alanda kullanılmaktadır. Çünkü bu depolar darbelere karşı dayanıklı iken, çok kolay bir biçimde temizlenmektedir. Gıda temasına uygundur ve 100 tona kadar farklı farklı hacimlerde üretilebiliyor. Devasa boyutlarda olduğu için ise deponun kapağına ulaşım açısından merdiven kaynaklanıyor.
Su Depolarının Tasarımları ve Kullanıldığı Bazı Alanlar
Depolar pek çok farklı tasarımlarda üretilebiliyor. Bu tasarımların amacı ise, depoların farklı farklı ihtiyaçlara yanıt olabilmesidir. Bu sayede üretilen su deposu modelleri pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Her deponun kullanım alanı oldukça farklı olabiliyor. Bu kapsamda her insan kendi ihtiyaçları kapsamında depo seçiyor. Bu sebeple bizlerde depoların tasarım bazında kullanım alanlarını genel itibariyle aşağıda sizler için listeledik.
-
Dikey
Dikey tasarımlı depolar genellikle evlerde yağmur hasadı gibi amaçlar doğrultusunda kullanılmaktadır. Ancak bazı fabrikalarda da üretim amacıyla veya bir hammaddenin fabrika içerisinde taşınması amacıyla da kullanılmaktadır. Çok az yer kaplarlar ancak yüksek depolardır.
-
Yatay
Yatay tasarımlı depolar fabrikalarda çok fazla kullanılmasının yanında karavan veya yatlarda da çok fazla kullanılmaktadır. Çünkü bu depolar yere çok iyi bir şekilde oturmaktadır. Bu özelliği sayesinde bazı ürünlerin bir yerden farklı bir yere taşınması için de bu depolar kullanılıyor. Yani depo tasarımları arasında en yaygın kullanıma sahip depolardır.
-
Silo
Silo tasarımlı depolar ise daha çok tarım arazilerinde kullanılmaktadır. Bu kapsamda hasat edilen bakliyatların depolanması için kullanılmaktadır. Çünkü bu depoların ayakları vardır ve haşereler bu depoların içerisine ulaşamaz. Bununla birlikte deterjan gibi yarı akışkan sıvıların depolanması için de kullanılmaktadır. Çünkü bu depolar ters şemsiye şeklinde olduğu için bu tarz ürünleri en iyi şekilde tahliye etmek için bu depolar kullanılıyor.
-
Toprak Altı
Toprak altına gömülen depolar genellikle yakıt veya foseptik depolaması için kullanılmaktadır. Ancak farklı ürünlerin depolaması da bu depolar içerisinde yapılabiliyor.