Son zamanlarda çevremizde çok fazla depolama ürünü görebilmekteyiz. Bu depolar, pek çok farklı alanda, pek çok farklı ihtiyaç için kullanılabiliyor. Bu kapsamda su deposu modelleri, depolanan içeriğe göre belirli periyot ile temizlenmelidir. Ancak işlevsel kalmaları için sık sık temizlenmesi gerekir. Nitekim deponuzu temizlediğiniz zaman zararlı bakteri, yosun ve tortuların gelişmesini önleyebilirsiniz. Bunun için temizlik oldukça kritiktir. Deponuz temiz görünse bile, bir süre sonra kirleticiler, özellikle bayat suda, içinde toplanabilir. En iyi ihtimalle yılda iki kez temizlik yapmak, deponuzun kullanım ömrü açısından iyi olacaktır ve suyun kalitesini olumlu yönde etkileyecektir.
Deponuzda yapacağınız temizliğin sıklığı tamamen depoladığınız içeriğe bağlıdır ki bu depoların içerisinde organik veya kimyasal, katı veya sıvı pek çok farklı içerik depolanabiliyor. Kimi durumda deponuzu yılda en az iki kez temizlemek yeterli olabilecek iken, sürekli gıda üretimi yapılan bir yerde kullanılan deponun her kullanımdan sonra temizlenmesi gerekecektir. Yapılan temizlik sayesinde, depo içerisinde birikebilecek yosun, kir ve tortu oluşumu engellenebilir. Daha sık temizliğin gerekli olduğu birkaç faktör olabilir. Bunlardan birisi de arıtılmamış yağmur suyu veya filtrelenmemiş bir kaynaktan doldurulan tankların her üç ila dört ayda bir temizlenmesi gerekebilir.
Mikrobiyal büyümeyi teşvik eden sıcak veya nemli yerel iklim nedeniyle temizlik daha sık gerekebilir. İçme suyu depolamak için kullanılan tanklar, sulama veya diğer içilemez amaçlar için kullanılan tanklara kıyasla daha sıkı hijyen gerektirir. Tankınızda yalnızca su depolaması yapıyorsanız ve depoladığınız suyu içmek için kullanmıyorsanız. Yılda iki kez, yani altı ayda bir temizlik yapmak yeterli olacaktır. Bunun yanında deponuzu kontrol ederek temizlik kararını verebilirsiniz. Nitekim deponuzda aşağıdaki durumlardan herhangi birisini gözlemliyorsanız, en son ne zaman yapıldığına bakılmaksızın tankı temizleme zamanı gelmiştir.
- Kokulu, bulanık su.
- Tankın dibinde döküntü veya tortu.
- Filtrelerde ve borularda daha sık tıkanma.
Deponuzu Nasıl Temizlersiniz?
Depolama ürünleri pek çok farklı tasarımda üretilebilmektedir. Bu kapsamda yer altına gömülen depolama ürünlerinin temizliği daha zordur ancak bu tarz depolar genellikle foseptik veya pis su depolaması kapsamında kullanıldığı için bu tarz depoların temizlenmesine gerek yoktur. Ancak gıda üretimi için kullanılan bir 2 tonluk su deposu modelinin her kullanımdan sonra temizlenmesi gerekir. Depolama ürünleri farklı hacimlerde üretilebilmektedir. Büyük bir depoyu temizlemek göz korkutucu görünebilir, ancak doğru temizlik ile depolanan içeriğin kalitesini korumak mümkün ve hatta elzem hale gelir. Düzenli temizlik, tortuyu, bakteriyi ve yosunu temizleyerek tankınızın uzun ömürlü olmasını sağlar. Sizlerde tankınızı temizlerken aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
-
Temizlik Hazırlığı
Deponuza giden bir su kaynağı varsa, onu kapatın ve tankın içerisinde herhangi bir içerik varsa tamamen boşaltarak başlayın. Boşaldıktan sonra, iç kısmını görünür kir, yosunları inceleyin. Ardından Fırçalar, süngerler, hafif deterjan ve dezenfektan gibi temizlik malzemeleri yanınıza alın. Bu kapsamda depoladığınız içeriğe uygun olan temizleyicileri seçmeye özen göstermelisiniz.
-
İç Temizliği
Tankın duvarlarını ve tabanını yumuşak kıllı bir fırça veya süngerle fırçalayabilirsiniz. Bu kapsamda tazyikli su sıkabilen aletlerden kullanabilirsiniz. Tanktan inatçı lekeleri ve yosunları etkili bir şekilde çıkarmak için suyla karıştırılmış hafif bir deterjan uygulayın. Temizleyicinizin depoladığınız veya depolayacağınız içeriğe uygun olduğundan emin olmalısınız. Ardından, deterjan izi kalmadığından emin olarak temiz suyla iyice durulayın.
-
Durulama
Temizlik sırasında kullandığınız deterjan gibi kimyasalların bol suyla yıkanması gerekmektedir. Özellikle gıda depolaması yapıyorsanız bu tarz durumlara dikkat etmeniz gerekir. Yıkamadan sonra, tankta kalan kimyasal kalıntıları gidermek için tankı birkaç kez temiz suyla durulayın. Tankın temizliğinden emin olduktan sonra kapağını kapatın ve bu aşamadan sonra temiz tankınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Deponuzu Nasıl Temiz Tutabilirsiniz?
Deponuzu temizledikten sonra deponuzu temiz tutmanız, temizlik periyodunun sıklığını azaltabilir. Bu kapsamda eğer polyester su deposu kullanıyorsanız, deponuzun dibinde biriken yaprakları, çamuru veya diğer tortuları elle temizleyin. Bu şekilde, tank, fırçalama işlemine başlamadan önce fiziksel kirleticilerden tamamen arındırılmış olacaktır. Tankın boşaltılması, iç duvarların ovulması, iyice durulanması ve bakterilerin giderilmesi için dezenfekte edilmesi gerekir. Yeniden doldurmadan önce tankın tamamen kuru olduğundan her zaman emin olun. Su kaynağınız arıtılmamışsa tankınızı yılda en az iki kez veya daha sık temizleyin. Yosun oluşumu ve güneş ışığının girmesini önlemek için bir örtü kullanabilirsiniz.